Otthoni főzőcske: több kockázat

Csalódás lehet az otthon főzőcskézőknek: minél több időt tölt valaki a konyhában, annál betegesebb – mondják szakértők, ellentmondva ezzel a közismert feltételezésnek, miszerint az otthoni étkezés a legegészségesebb. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy az étel nem lesz egészséges csupán azért, mert otthon készült, mivel bőkezűbben bánunk az alapanyagokkal.

Otthoni főzőcske: több kockázatEnnek hátterében az állhat, hogy a konyhában bőkezűen bánunk az olyan egészségtelen összetevőkkel, mint a vaj vagy a só, ráadásul úgy érezzük, többet kell ennünk, mert annyi időt és energiát szántunk az elkészítésre.

A gyakori ételkóstolás is súlygyarapodáshoz vezethet az idők során. A szakértők hozzátették, hogy előfordulhat, hogy a készételek egészségesebbek lettek.

A chicagói Rutgers Egyetem munkatársai 14 évnyi adatot vettek górcső alá 2 755 nőtől, akik 40-es, 50-es, illetve 60-as éveikben jártak. Elemezték többek között, hogy a résztvevők mennyi időt töltöttek főzéssel, és hogy az éves egészségügyi szűrővizsgálatok alkalmával megállapítottak-e náluk metabolikus szindrómát – tehát olyan állapotot, amikor három rizikófaktor is jelen van, ami szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás is.

A legtöbbet sütő-főző és takarító nőknél volt a legmagasabb a metabolikus szindróma kockázata – olvasható a Preventive Medicine című szakfolyóiratban. Ehhez hasonlóan elmondható, hogy aki elkezdett több időt tölteni a konyhában, annál az átlagosnál jobban kezdett növekedni a kockázat. A keveset főzőcskézőknél azonban mindvégig csekély maradt a veszély.

A szerzőként közreműködő Dr. Brad Appelhans elmondta, hogy újra kell gondolni azt az egészségügyi állásfoglalást, miszerint az otthoni étkezés az egészséges életmód egyik alapköve.

„Az elmúlt három évben egyre kevesebb ételt készül otthon, és egyre több az elhízott ember. Ez azonban nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést” – magyarázta a szakember.