Kérdések a látástréningről (4.)

Olvasószemüveggel élek, bifokális a szemüvegem. Az esti vezetésnél már távolra sem látok igazán. 60 éves vagyok. Olykor néhány pillanatra, fél órákra kitisztul a látásom a szemeltakarás után, de azt tapasztalom, hogy tartósan nem javul a látásom. A szemüvegemet a számítógép előtti munkához nem tudom nélkülözni, de otthon sokat le tudom rakni.

Az a helyzet, hogy közelre már nem a képzeletét használja, hanem inkább csak a szemét, ami nem természetes nézési szokás. A szemüveg is egyre nagyobb stresszt okoz, amiről nem is tud. A mesterségesen fenntartott éles látásnak sajnos ez az ára. Ez a rossz szemhasználat lassan a távolra látását is megfertőzi.

Az eredmény előbb-utóbb megjönHa komolyabb eredményt akar elérni a látásfejlesztése terén, akkor véglegesen félre kell tenni a szemüveget, és legalább napi 5-10-szer el kellene takarni a szemét, kb. 5 percekre. Nagyon fontos az elengedés megértése is. Ha becsukja a szemét, ott „láthatja”, hogy a könyv szövegére gondolás milyen erőltetett és nehézkes, míg ha elengedi ezt az egészet, és nem keresi a betűket a fejében, hanem csak úgy ott van egy gondolat a szövegről, az milyen pihentető.

Ez volna a feladata mindaddig, míg lassan, fokozatosan, visszaesésekkel, de nyitott szemmel olvasás közben is képes lesz meg-megtartani ezt a rágondolást. Először csak pár pillanatig sikerül, aztán minden újra homályos lesz, de ha egyre tovább képes a belső képre gondolást megtartani olvasás közben is, az eredmény egyre jobb lesz pár hónap, fél év alatt, vagy még később.

Először csak pár pillanatig tartsa nyitva a szemét, és sokáig becsukva, miközben elkezdi a rágondolási gyakorlatokat, majd egyre tovább marad éles a szöveg, ahogy nyitott szemmel is uralni tudja a belső emlékképet.

Az is nagyon jó gyakorlat, ha sokszor kinéz a gyakorló tesztről, a könyvből, újságból egy semleges felületre, vagy ingázik a sorok között, a sorokon anélkül, hogy olvasni akarna, és így lazítja a blokk alatt lévő szemét. A suhanás a lényeg ilyenkor, a mozgás, mert ez is stresszoldó, mint a látástréning összes gyakorlata.

A pislogás sem az igazi, ha rosszul látunk, figyeljen oda erre is, mert összetett pihentető hatása van. (Keni a szemet, mini ingázást tesz lehetővé, és mini szemeltakarás is létrejön.) Ezek is mind le vannak írva a weboldalon, sőt utóbb blogot is nyitottunk a látástréningről, ahova minden hasznos információt kitettünk. 

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás