Halevők között kevesebb a béldaganat

A halevés a legújabb kutatások szerint védelmet nyújt a vastag- és végbéldaganatokkal szemben. Több mint 77 ezer embert vizsgáltak, olyanokat, akiknek jelentős hányada vegetáriánus étrenden él. Azok esetében, akik hús nélküli, halat és zöldségeket tartalmazó étrendet követtek, 43 százalékkal alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának kockázata.

Halevők között kevesebb a béldaganatJAMA Internal Medicine internetes kiadásában megjelent kutatásban 77 659 adventista férfit és nőt vizsgáltak az Egyesült Államokban, akiknek jelentős hányada vegetáriánus étrenden él. Az eredmények azt mutatták, hogy azok esetében, akik hús nélküli, halat és zöldségeket tartalmazó étrendet követtek, 43 százalékkal alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának kockázata. A csak vegetáriánusok esetében is 20 százalékkal alacsonyabb a betegség valószínűsége, mint a húsevőkben.

A béldaganat kialakulásának fő kockázati tényezője a sok alkohol, vörös és feldolgozott húsok fogyasztása, valamint a dohányzás és a túlsúly, különösen a test középső táján.

A kutatók szerint a vegetáriánusok nagyobb valószínűséggel követnek általánosságban egészségesebb étrendet, ami csökkenti az elhízás kockázatát.

A World Cancer Research Fund adatai szerint világviszonylatban Koreában a legmagasabb a vastag- és végbélrák előfordulása, melyet Szlovákia és Magyarország követ.

Az új kutatásban az amerikai kutatók összefüggést mutattak ki a halevő vagy vegetáriánus étrend és a béldaganat csökkent kockázata között. Michael Orlich, a kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársa így nyilatkozott:

„Eredményeink egybehangzanak azokkal a korábbi bizonyítékokkal, amelyek arra utaltak, hogy a vörös húsok, különösen a feldolgozott húsok, összefüggésben állnak a kolorektális daganatok megnövekedett kockázatával. A vegetáriánusok az állati eredetű termékek alacsonyabb fogyasztásán kívül kevesebb finomított gabonát, hozzáadott cukrot, zsírt, rágcsálnivalót és kalóriadús italt is fogyasztanak, mint a nem vegetáriánusok, és a növényi eredetű élelmiszerek széles választékát fogyasztják nagy mennyiségben. Ez az étkezési minta várhatóan csökkenti a hiperinzulinémia (a vér inzulinszintjének a megszokottnál magasabb szintje) előfordulását, amely valószínűleg a vastag- és végbéldaganatok kockázatának növekedését okozó mechanizmusnak számít.”