A grízt nem csak a babák szeretik

Sokunkban talán kellemetlen emlékeket ébreszt a búzadara, a gyermekkorban belénk diktált „papi”, a nyálkás, vagy éppen sziklaszilárd tejbegríz. Igazságtalanok vagyunk pedig, mert a gríz nemcsak nagyon sokoldalú élelmiszer, hanem egészséges is. A búzadara ugyanis alapvetően nem más, mint apró gabonamag-darabkák, amelyek a búza őrlése közben keletkeznek.

Attól függően, milyen gabonát használnak, különbséget kell tenni a búzadara – amelyből a tipikus tejbegríz, a grízgaluska és különböző desszertek készülnek – és a durumbúza-dara között, amely a bulgur, vagy polenta készítésére alkalmas. A grízt az őrlés erősségétől függően három osztályba sorolják: durva, közepes finomságú és finom gríz.

Csokoládés-banánosHagyományosan a gabonát először gondosan megtisztítják, a sérült magokat eltávolítják, majd egy súrológép eltávolítja a makacs szennyeződéseket. Ezután a szemeket nagy hengereken megőrlik. A hengereket minden alkalommal szorosabbra állítják, így a gabonát kezdetben csak durvára, majd később finomabbra és finomabbra őrlik. Minden őrlési folyamat után szitálják a grízt, úgy, hogy a lisztet és a finom porszem nagyságú magokat ki lehessen válogatni.

A bio gríz gyártása kímélőbb, mert a héj és a csíra részei megmaradnak. Ez ugyan nem teszi a természetes grízt teljes kiőrlésű termékké, de sokkal értékesebb, egészségesebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható búzadara, négyszer annyi ásványi anyagot, vitamint és rostokat tartalmaz.

Finom fahéjas tejbegríz

Bár látjuk, hogy több különböző fajta van, a finom búzadara az, amit hétköznapi nyelven gríznek nevezünk. Ebből lehet számos különféle ízletes étel főzni – nem csak a papit! A klasszikus tejbegríz mellett a grízrajongók grízpudingot, grízgombócot, vagy grízgaluska levest részesítik előnyben.

Létezik tejbegríz-diéta is. A tejbegríz nemcsak a babáknak jó, a felnőttek számára is egészséges alternatívája a desszerteknek vagy édességeknek. Megfelelően előkészített és szakszerűen finomított igazi búzadarának semmi köze a nyálkás leveshez, amit a gyerekek torkán lenyomnak. Az alábbi recept 2 személy számára szól.

Hozzávalók:

  • 70 g búzadara
  • ½ liter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj

Először felforrósítjuk a tejet a csipet sóval. A tojás fehérjét és sárgáját elválasztjuk, és a fehérjét habosra verjük. Amint a tej forr, levesszük az edényt a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk a búzadarát. Ezután habverővel belekeverjük a cukrot, és kb. 3 percig állni hagyjuk a grízt, hogy megduzzadjon. Amikor a tejbegríz sűrű és krémes, először a tojássárgáját, majd a vajat keverjük bele. Két tányérra osztjuk, és meghintjük fahéjjal. Friss gyümölccsel vagy befőttel tálaljuk.

Aki szereti, a búzadarát tej nélkül, vízzel is készítheti, ekkor azonban célszerű egy adag tejszínt hozzáadni.

(Németből fordította: Koncz László)