Levegőben is terjed a norovírus

A norovírusok a felelősek a gasztroenteritiszes (a gyomor-bélrendszer gyulladása) esetek több, mint a feléért. Ezek a vírusok a megfertőzött személytől több méterre is eljutnak a levegőben, ami arra utal, hogy a jelenlegi egészségügyi intézkedések nem elegendőek a kórházakban, sem az idősek otthonaiban gasztroenteritisz-járvány idején.

Majdnem minden ötödik gyomor- és bélhurutos megbetegedést a norovírus okozza. A mikroba annyira fertőző, hogy már kevés is elegendő ahhoz, hogy betegséget okozzon. Norovírus elleni nincs védőoltás, gyomor- és bélhurutban évente 1,45 millióan halnak meg a világon. Afrikában és Délkelet-Ázsiában az öt év alatti gyermekhalálok több mint negyede írható a számlájára.

A vírus levegőben is terjedCaroline Duchaine, a francia Université Laval professzor és csoportja 8 kórházban, illetve gondozóotthonban végzett vizsgálatot járvány idején. Levegőmintát vettek a beteg ágyától 1 méterre és a szoba ajtajánál is. A norovírusokat 54 százalékban megtalálták a gasztroenteritiszes beteg szobájában, 38 százalékban a szobájukba vezető folyosón és 50 százalékban a gondozóotthonokban. A vírus koncentrációja nagy mértékben változott: 13-tól 2350 részecskéig egy köbméter levegőben. A fertőzéshez azonban 20 norovírus is elég.

A fertőzésnek ezt az útját eddig nem ismerték, ezért volt olyan nehéz kivédeni a gasztroenteritisz terjedését. „A kórházakban a megfertőzött páciensekkel csak a közvetlen kontaktust korlátozták. Ehhez még hozzá kell venni a levegőn keresztüli fertőzés lehetőségét is, a beteg közelében mobil levegőszűrő berendezéseket vagy maszkot kell alkalmazni” – jelentette ki Duchaine professzor.