Vírusos hasmenés, hányás: fertőző, de hamar elmúlik

A norovírus-fertőzés rövid lappangási idő után súlyos gyomor-bél influenzát okoz, tünetei például a hányás és a hasmenés. A norovírusok világszerte elterjedtek, a leggyakoribb kórokozók közé tartoznak. Bár a fertőzések egész évben előfordulnak, általában a téli hónapokban érik el a csúcsot. Hogyan védekezhetünk ellenük, mit tegyünk fertőzés esetén?

Gyomor-bél influenza: könnyen fertőz, hamar múlik

A gyomor-bél influenzát általában vírusok, például noro- vagy rotavírusok okozzák. A jellemző tünetek közé tartozik a hányinger, hányás és hasmenés, de jelentkezhet has-, fejfájás és izomfájdalom is. Egészséges felnőtteknél orvosi kezelésre ritkán van szükség, általában néhány nap után magától elmúlik. Lássuk, milyen házi szerek segítenek!

Levegőben is terjed a norovírus

A norovírusok a felelősek a gasztroenteritiszes (a gyomor-bélrendszer gyulladása) esetek több, mint a feléért. Ezek a vírusok a megfertőzött személytől több méterre is eljutnak a levegőben, ami arra utal, hogy a jelenlegi egészségügyi intézkedések nem elegendőek a kórházakban, sem az idősek otthonaiban gasztroenteritisz-járvány idején.