Gyomor-bél influenza: könnyen fertőz, hamar múlik

A gyomor-bél influenzát általában vírusok, például noro- vagy rotavírusok okozzák. A jellemző tünetek közé tartozik a hányinger, hányás és hasmenés, de jelentkezhet has-, fejfájás és izomfájdalom is. Egészséges felnőtteknél orvosi kezelésre ritkán van szükség, általában néhány nap után magától elmúlik. Lássuk, milyen házi szerek segítenek!

Norovírus fertőzés esetén a betegség lefolyása különösen heves. A nagy folyadékvesztés mindenekelőtt az időseknél vezethet súlyos keringési problémákhoz. A norovírusok nagyon fertőzőek, a fertőzésveszély még az utolsó tünetek lecsengése után 48 órával is fennáll.

Gyermekeknél a gyomor-bélrendszeri fertőzést gyakran rotavírus okozza. A vírusok a leggyakoribb hasmenést kiváltó kórokozók öt évnél fiatalabb gyermekeknél. Már van vakcina a vírus ellen, de az oltás beadása csak 6 hónapos korig lehetséges.

Mennyire fertőző?

A gyomor-bél influenza rendkívül fertőző, általában kenetfertőzéssel vagy cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés után 4-48 óra telik el az első tünetek megjelenéséig.

Tipikus tünetek

A gyomor-bél influenza általában nagyon kellemetlen, sokan nyomorultul érzik magukat. A kórokozók gyulladás váltanak ki a gyomor-bél traktus nyálkahártyáján, ami jellemzően olyan tünetekkel társul, mint a hányás és a hasmenés. Ezen az úton próbál meg a szervezet a lehető leggyorsabban megszabadulni a kórokozóktól. A hasmenés és hányás mellett előfordulhat hasfájás, hasi görcsök, hányinger, valamint fejfájás és végtagfájdalmak. Néha láz is jelentkezhet.

Hatásos házi szerek

Gasztrointesztinális influenzánál nem szükségesek gyógyszerek, a panaszok általában 2-6 nap múlva maguktól megszűnnek. A gyógyulási folyamat azonban támogatható különböző házi szerekkel. Különösen fontos, hogy sokat pihenjen. A szervezetnek ugyanis a kórokozók elleni harchoz erőre van szüksége.

Régi házi szer a hasmenés kezelésére a gyógyföld, mivel ez megköti a toxinokat a bélben. Tegyen két teáskanál gyógyföldet fél liter vízbe vagy teába, és igya meg kis kortyokban. Alternatívaként egy késhegynyi (nem több!) szerecsendió segít a hasmenés ellen.

Hányinger és hányás ellen teák ajánlottak, elsősorban a borsmenta és a gyömbér, ezek megnyugtatják a gyomrot és elűzik a hányingert. Az angelikagyökérből készült tea is enyhítheti a panaszokat.

Súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, de ezt mindig beszélje meg orvosával. Ha a tünetek meghaladják a 2-3 napot, feltétlenül menjen orvoshoz.

Táplálkozás, folyadékbevitel

Erős hasmenésnél nagy víz- és sóveszteséggel kell számolni, amit táplálkozással kell kompenzálni. Ugyanakkor az is fontos, hogy semmi ne irritálja a legyengült gyomrot. Legjobb, ha kezdetben csak ásványvizet, vagy cukrozatlan gyógyteát iszik. A felnőttek később sós rudat rágcsálhatnak, ez csökkenti a nátriumveszteséget. A kálium pótlására banán ajánlott.

Ha a hányás csökken, óvatos táplálkozás szóba jöhet. Először csak egy-két kanál étel, és figyelje, hogyan reagál a szervezete. Kétszersülttel és levesekkel próbálkozzon.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne egyéb fertőzésekről is olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Vírusos hasmenés, hányás: fertőző, de hamar elmúlik