Vírusos hasmenés, hányás: fertőző, de hamar elmúlik

A norovírus-fertőzés rövid lappangási idő után súlyos gyomor-bél influenzát okoz, tünetei például a hányás és a hasmenés. A norovírusok világszerte elterjedtek, a leggyakoribb kórokozók közé tartoznak. Bár a fertőzések egész évben előfordulnak, általában a téli hónapokban érik el a csúcsot. Hogyan védekezhetünk ellenük, mit tegyünk fertőzés esetén?

A fertőzés tünetei

A tünetek hirtelen, egyszerre jelentkeznek:

  • heves hányás
  • hasmenés
  • erős hányinger
  • fejfájás
  • az erős folyadékveszteség következtében fáradtságérzés
  • has- és végtagfájdalmak

A tünetek általában 12-72 óra elteltével megszűnnek. Láz csak ritkán fordul elő. A rotavírus-fertőzéshez képest a norovírusok által okozott gyomor-bél influenza különösen súlyos.

Mi a teendő?

A norovírus-fertőzés kezelése a tünetek következményeinek ellensúlyozása irányul. Mivel fennáll a kiszáradás veszélye, mindig igyunk vizet vagy teát, a folyamatos hányás ellenére is. Nagyon nagy folyadékveszteség esetén elektrolit oldatokat (esszenciális ásványi anyagokat is) kell inni, amelyeket gyógyszertárban kapunk.

A 70 év felettiek, kisgyermekek és más betegségek által legyengültek különösen veszélyeztetettek – észben a ragályossága, másrészt a nagy folyadékvesztés miatt, és ezért orvosi ellátást kell kapniuk, ha norovírus-fertőzöttek.

Súlyos hányást elszenvedő betegeknek hányásellenes gyógyszereket adnak.

Hogyan fertőz?

A norovírus nagyon fertőző és különösen ott terjed, ahol sokan összejönnek vagy együtt élnek. Az olyan közösségi létesítmények, mint az óvodák, az iskolák, a kórházak és idősek otthonai, ideálisak a norovírusok számára.

A fertőzés úgynevezett kenetfertőzés útján történik, a vírusok az egyik személyről a másikra tárgyak érintésével terjednek. A csak elektronmikroszkóp alatt látható vírusok törülközőkön és WC-ülőkéken napokig megtapadnak. A -20 és +60 fok közötti hőmérséklet-ingadozásokat is túlélik. A fertőzés szennyezett élelmiszerekkel vagy szennyezett ivóvízzel is lehetséges.

Mennyi ideig fertőző a beteg?

A norovírusok a fertőzés hosszú időtartama miatt is veszélyesek: a betegek a tünetek megszűnését követően két hétig továbbadhatják a fertőzést. De ha valaki elkapta a vírust, az inkubációs időszak, azaz a fertőzéstől a megbetegedésig terjedő idő, csak 6-50 órát vesz igénybe.

Norovírus, vagy nem?

Nem minden hányás és hasmenés oka norovírus. Pontos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálat adhat. A székletben található vírus kimutatására különböző módszerek állnak rendelkezésre. Ezek lehetővé teszik a vírus gyors felismerését, így a megfelelő ellenintézkedések azonnal bevethetők a további fertőzések megelőzése érdekében.

Mivel a vírusok hányással és széklettel terjednek, csak a szigorú higiénia segíthet. Norovírus elleni oltás nincs.

Csak a higiénia

A következő higiéniai intézkedések ajánlottak norovírus-fertőzés esetén:

  • A betegeket el kell különíteni – ha lehetséges, egyedül használjanak egy WC-t.
  • A szobatársaknak, az ápolónőknek, látogatóknak és a betegeknek rendszeresen kezet kell mosniuk vírusellenes, antiszeptikus szerrel, azaz alkohol- vagy klórtartalmú fertőtlenítőszerrel.
  • A betegek gondozása során eldobható kesztyűt és védőruhát, valamint szükség esetén száj- és orrvédőt kell viselni.
  • Minden felületet, beleértve az ajtókilincseket, a WC-t, a vízcsapot fertőtlenítőszerrel naponta meg kell tisztítani.
  • A hányással vagy széklettel szennyezett tárgyakat a lehető leghamarabb meg kell mosni, a szennyezett felületeket azonnal tisztítani és fertőtleníteni kell.
  • Zárt zsákban kell szállítani az ágyneműt, a fehérneműt és a törölközőket, és ezeket 60 foknál magasabb hőmérsékleten kell mosni.
  • Semmi esetre se használjunk a beteggel közös törülközőt.

Mivel a fertőzés kockázata az akut tünetek után még két hétig fennáll, a higiéniai intézkedéseket a tünetek megszűnése után is fenn kell tartani.

A gyomor-bél influenza tüneteinek enyhítésére szolgáló házi szerekről itt olvashat, bővebb információt pedig a Gyógynövénykeresőnkben talál.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne egyéb fertőzésekről is olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Gyomor-bél influenza: könnyen fertőz, hamar múlik