Árthat a túl sok étrend-kiegészítő

Miközben az étrend-kiegészítőket az egészség helyreállítóiként hirdetik, egy kutatás azt hozta felszínre, hogy a recept nélkül kapható kiegészítők valójában növelhetik a rák kockázatát, ha az ajánlott napi adagnál rendszeresen nagyobb mennyiséget veszünk be. Röviden: a vitaminok és ásványi anyagok túlzott bevitele többet árthat, mint használ.

Még nem világos, miért történik ez a molekuláris szinten, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy akik a szükségesnél több étrend-kiegészítőt szednek, azoknál nagyobb a rák kifejlődésének a kockázata.

Árt, ha túl sokA kutatás 20 évvel ezelőtt indult annak megfigyelésével, hogy akik több gyümölcsöt és zöldséget ettek, azoknál ritkábban alakult ki rák. A kutatók azt kezdték el vizsgálni, ha extra vitaminokat és ásványi anyagokat szedünk, még kisebb lesz-e ez a kockázat. Először állatkísérletekben teszteltek étrend-kiegészítőket, és az eredmények ígéretesek voltak. Végül embereken tanulmányozták a hatást. Tíz éven keresztül sok ezer beteget követtek, akik étrend-kiegészítőket és placebo szereket szedtek.

Az eredmények nem azt mutatták, amit vártak. Azt találták, hogy az étrend-kiegészítők nem tettek jót az egészségüknek. Valójában többen rákot kaptak, míg vitaminokat szedtek.

Egy kísérlet, amely a béta-karotin kiegészítők hatását kutatta, azt mutatta ki, hogy az ajánlott adagnál több béta-karotin szedése 20%-kal növelte a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A folsav, amelyről azt gondolták, hogy csökkenti a polipok számát a végbélben, egy másik kísérletben éppen hogy növelte ezek számát.

Ez nem azt jelenti, hogy félni kell a vitaminok és ásványi anyagok szedésétől. Ha megfelelő adagolásban használjuk ezeket, hasznosak lehetnek. De semmi sem helyettesíti a jó, tápláló ételeket.

Az ajánlott napi vitamin- és ásványi anyag mennyiséget az étkezésünkkel is felvehetjük, ha egészségesen táplálkozunk, és sok felnőttnek, aki vitamint, étrend-kiegészítőket szed, nem lenne erre szüksége.

(Angolból fordította: Korom Lajos)