Növények segíthetnek a cukorbetegeken

Ausztrál kutatók olyan növényfajokat fedeztek fel, amelyeket várhatóan sikerrel lehet alkalmazni a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és a hozzá kapcsolódó, a hízáshoz és a magas vérnyomáshoz köthető folyamatok meggátolásában. Az ausztrál őslakosok és az indiaiak népi gyógyászatában használt gyógynövények ráadásul a rák ellen is bevethetők.

Növények segíthetnek a cukorbetegekenDr. Vandana Gulati professzor hét aboriginál és öt indiai ájurvédikus gyógynövényt vett górcső alá, hogy feltérképezze azok antidiabetikus hatását. Megmérte, hogy milyen hatással vannak a glükózfelvételre és az adipogenezisre, tehát a zsírsejtek keletkezésére. Emellett megfigyelte, hogy van-e rákellenes tulajdonságuk kétfajta rosszindulatú sejtcsoport esetében.

„Azt találtuk, hogy egyes növények serkentették a glükózfelvételt a zsírsejtekben, míg a többiek csökkentették a zsírfelhalmozódást” – nyilatkozta Gulati professzor.

A vizsgált ausztrál gyógynövények közül az Acacia kempeana és a Santalum spicatum járult hozzá a glükózfelvételhez, míg az Acacia tetragonophylla, a Beyeria Ieshnaultii és az Euphorbia drumondii számottevően csökkentette a zsírfelhalmozódást a zsírsejtekben.

Az indiai ájurvédikus kivonatokat illetően a Curculigo orchioides serkentette a glükózfelvételt és csökkentette a zsírfelhalmozódást is, míg a Pterocarpus marsupium és az Andrographis paniculata ugyancsak a zsírfelhalmozódást szorította vissza.

Sőt, az Acacia kempeana és az Acacia tetragonophylla kiemelkedő aktivitást mutatott a méhnyakráksejtek ellen.

A Swinburne Műszaki Egyetem egyik 2012-es kutatásában már sikerült kimutatni, hogy néhány gyógynövény hogyan lassítja le a szénhidrát-anyagcsere két enzimjét, amelyek kulcsszerepet játszanak a vércukorszint alakulásában, ráadásul antioxidáns hatásukra is fény derült.

„Az ausztrál gyógynövények kiaknázatlan forrást jelentenek az orvoslásban” – összegezte az intézmény tanszékvezetője, Enzo Palombo professzor.