Mogyoróra is érzékeny lehet az asztmás gyerek

A mogyoróérzékenység gyakori az asztmás gyerekek körében, ennek ellenére sok gyerek és szülő nincs tisztában ezzel a problémával. A mogyoróallergia számos légúti tünete nagyon hasonlít az asztmarohamra, és viszont. Ilyen lehet például a légszomj, a zihálás vagy a köhögés. Az asztmás gyerekek esetében tehát előnyös lehet a mogyoróérzékenység szűrése.

Mogyoróra is érzékeny lehet az asztmás gyerek„A mogyoróallergia számos légúti tünete nagyon hasonlít az asztmarohamra, és viszont. Ilyen lehet például a légszomj, a zihálás vagy a köhögés” – mondta az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság denveri kongresszusán közzétett tanulmány vezető szerzője, Dr. Robert Cohn, a toledói Mercy Gyermekkórház munkatársa.

Dr. Cohn munkatársaival több mint 1500 asztmás gyermek orvosi adatait elemezte az Ohio állambeli Toledóban. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek mintegy 11 százalékánál dokumentált mogyoróallergia is előfordult a kórtörténetben. Kiderült, hogy közel 44 százalékuknál végeztek vérvizsgálatot mogyoróallergiára. Valamivel több mint 20 százaléknál pozitív eredmény született mogyoróérzékenységre. Ennek ellenére ezeknek a gyerekeknek több mint a fele a családtagjaikkal együtt nem is tudtak a gyermek mogyoróérzékenységéről.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy az asztmás gyerekek esetében előnyös lehet a mogyoróérzékenység szűrése, különösen akkor, ha nehezen lehet a zihálását és a köhögését kontrollálni. Ha az orvosnak nehézségei vannak, vagy a szülők észreveszik ezt asztmás gyermeküknél, érdemes lehet fontolóra venni a , még akkor is, ha úgy gondolják, hogy gyermekük nem érzékeny a mogyoróra” – javasolja Dr. Cohn.