Amiért a kefir olyan egészséges

A kefir különösen egészséges, támogatja az emésztést és az immunrendszert. A Kaukázusban, hazájában a kefirt pozitív hatása miatt a „Százévesek italának” nevezik. Eredetileg kancatejből készült, napjainkban főként tehéntejet használnak hozzá. A sűrű, folyós ital íze ugyanúgy savanykás, mint az íróé, de tartalmaz szén-dioxidot, és ezért enyhén pezseg.

A kefir erjesztett tejital, amely a tej fermentációja során kapcsolatba kerül a kefirgombákkal. A gyártási folyamattól függően a kefirnek csekély alkoholtartalma is van. A tej-kefir mellett létezik víz-kefir, amely cukros vizes oldat „közreműködésével” készül, és hasonlít a kombuchára.

Édességnek is jóA tejital előállítására használt kefirgomba, amelyet gyakran kefirgumónak is neveznek, élesztő és baktériumok keveréke. Ezek erjesztik a tejcukrot (laktóz), amely tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul át. Kefirgomba kapható a bioboltokban, és többször felhasználható.

A kefir nagyon egészséges, mivel fokozza a béltevékenységet, és számos tápanyagot tartalmaz. Ám hatása még sokrétűbb:

  • A kefir sok fehérjét, A-, D-, B-vitaminokat és folsavat tartalmaz, van benne kalcium, magnézium, vas és jód. Ezek fontosak a csontok és fogak, az izmok, idegsejtek, valamint a pajzsmirigy számára.
  • Kedvelik a kefirt a benne lévő probiotikumok miatt is, mert ellentétben a többi tejtermékkel, mint pl. a joghurt, vagy író, a hagyományos kefir tejsavbaktériumok mellett élesztő- és ecetsav-baktériumokat is tartalmaz. A vastagbélben e mikroorganizmusok támogatják a bélflórát, pusztítják a kórokozókat, és így erősítik az immunrendszert.
  • A soványtej-kefir gazdag fehérjékben, laktató, kevés zsírt tartalmaz és alig van kalóriája. Ezért gyakran előfordul diétás étrendekben – például friss gyümölccsel készült turmixokban vagy pépesített főzelékekben. Ugyanakkor az egészséges bélflóra pozitív hatással van az energia- anyagcserére, és így segít a fogyásban.
  • A szép bőrnek is segít a kefir, nem csak azért, mert az egészséges bélflóra a pattanások és mitesszerek elleni küzdelemben fontos szerepet játszik. Kefirt használnak tisztító és hidratáló maszkokhoz is.

Kefir a terhesség alatt

A fermentációs folyamat révén a hagyományos kefir alkoholtartalma 0,3-2 százalék. Hasonlóan, mint az alkoholmentes sörnél vagy gyümölcsleveknél, ez a mennyiség nem tekinthető kritikusnak mindaddig, amíg mértékkel fogyasztjuk. Gyakran ajánlják terhes nőknek, hogy magas folsavtartalma miatt naponta igyanak egy pohár kefirt.

Házi kefir

Aki maga akar kefirt készíteni, annak a tejet és a kefirgombát 2 napig légmentesen, szobahőmérsékleten, sötétben kell erjesztenie. Utána a masszát leszűrjük, hogy eltávolítsuk belőle a gombát. A kefir gyártásához bármely típusú tej alkalmas – akár szarvasmarha, juh vagy kecsketej. A nagyobb zsírtartalom krémszerűvé teszi a tejet, a biotej további tápanyagokat jelent. Higiéniai okokból a friss tejet előbb fel kell forralni, vagy ultrapasztörizált tejet kell használni.

Vegyük, vagy készítsük magunk?

A kereskedelmi forgalomban „enyhe” kefirként vásárolt termék gyártási folyamatában különbözik a saját készítésűtől. Az iparilag előállított kefirnél baktériumokat és élesztőket használnak kefirgomba helyett. Ennek eredményeként nemcsak az íze változik, nincs benne alkohol, de tartalmaz laktózt is. A hagyományos kefir ezzel szemben ugyan tartalmaz alkoholt, de majdnem laktózmentes, és ezért jobban megfelel a laktózérzékenységben szenvedőknek. A hagyományos kefir több egészségmegőrző tápanyagot tartalmaz.

Tippek az igazi kefirélvezethez

A kefir nem csak frissítő ital. Számos receptben használják sütéshez és főzéshez is. A kefirrajongók azonban ne vigyék túlzásba: pozitív hatásai ellenére a túl sok kefir lehet egészségtelen. A tejsavbaktériumok folyamatos nagy mennyiségű felvétele egészségkárosító hatású lehet, mert veszélyeztetheti a bélflóra természetes egyensúlyát. Ajánlott a napi 0,5-1 liter kefir – ez a mennyiség egészséges és támogatja az immunrendszert.

(Németből fordította: Koncz László)