Rugalmasabb erek hústól, lazactól

A több fehérjét fogyasztók vérnyomása alacsonyabb, ereik jobb állapotban vannak, és ezzel kisebb náluk a szívroham és a sztrók kockázata – mutattak rá kutatók, akik szerint az összefüggés hátterében az aminosavak működése áll. Ezek segítenek a sejtek, a szövetek és az izmok megerősítésében. Az állati eredetű fajták az érfal rugalmasságát mozdítják elő.

20150909-rugalmasabb-erek-hustol-lazactol-02Napi 75 gramm hús, 100 gramm lazac vagy fél liter zsírszegény tej segít a szívbetegség megelőzésében – állítják a University of East Anglia munkatársai. Sikerült megfigyelni, hogy akik többet vesznek magukhoz bizonyos aminosavakból, azoknál hasonló egészségügyi előnyök figyelhetőek meg, mint akik leszoknak a dohányzásról, kevesebb sót fogyasztanak, vagy pedig többet kezdenek mozogni.

A szerzők elmondták, hogy erre a célra minden fehérjében gazdag élelmiszer alkalmas, például a hús, a hal, a tejtermékek, a hüvelyesek, illetve a leveles zöldségek is. A Journal of Nutrition című szaklapban megjelent eredményekhez 2 000 brit nő adatait gyűjtötték össze, akiknek az étrendjében hét különböző aminosav jelenlétét figyelték meg. Bebizonyosodott, hogy a legtöbb aminosavat fogyasztók vérnyomása a legalacsonyabb, illetve az ő ereik a legrugalmasabbak, amivel jelentősen visszaszorul a szívroham és a stroke kockázata.

A különböző élelmiszerekben található aminosavak más és más haszonnal kecsegtetnek. A zöldségben lévők például, amelyeket többek között a brokkoliban, a babban és a spenótban találhatunk meg, alacsonyabb vérnyomással jártak. A tejtermékekből, húsból és halból nyert fajták pedig az érfal rugalmasságát mozdították elő.

„Eredményeink bizonyos aminosavak jótékony hatását bizonyítják a szív- és érrendszerre nézve” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Amy Jennings.