A hús és a tojás okozná a betegségeket?

Egyes tudósok óva intenek a tojás és a hús evésétől, mert ezek egy közös vegyületre bomlanak le a bélben, a trimetilamin nitrogén-oxidra (TMAO), amit kapcsolatba hoztak a szívbetegséggel. A TMAO a halakban fordul elő nagy mennyiségben, embereknél a firmikutnak nevű bélbaktériumok termelik a tojásban levő kolin, illetve a húsban levő karnitin átalakításával.

Rugalmasabb erek hústól, lazactól

A több fehérjét fogyasztók vérnyomása alacsonyabb, ereik jobb állapotban vannak, és ezzel kisebb náluk a szívroham és a sztrók kockázata – mutattak rá kutatók, akik szerint az összefüggés hátterében az aminosavak működése áll. Ezek segítenek a sejtek, a szövetek és az izmok megerősítésében. Az állati eredetű fajták az érfal rugalmasságát mozdítják elő.

Okozhat-e a sajt cukorbetegséget?

Vajon a húsban és sajtban gazdag étrend a savtöltöttség fokozásán keresztül képes-e emelni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát? – erre a kérdésre keresték a választ francia kutatók. Mielőtt azonban a szóban forgó ételek bűnösnek kiáltanánk ki, az eredményeket bíráló szakértők felhívják a figyelmet, hogy a téma még alaposabb körüljárást igényel.

A húsnak és a főtt ételnek köszönhető az ősember agyának fejlődése

Két egymástól független, friss tanulmány szerint bármilyen egészséges is a vegetáriánus, a vegán vagy a nyers diéta, evolúciós szempontból egyáltalán nem számítanak „természetesnek” az ember számára. A tanulmányokból az derül ki, hogy az ősember agyának drámai mértékű növekedése néhány millió év leforgása alatt a hús és a főtt ételek fogyasztásának köszönhető.