Okozhat-e a sajt cukorbetegséget?

Vajon a húsban és sajtban gazdag étrend a savtöltöttség fokozásán keresztül képes-e emelni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát? – erre a kérdésre keresték a választ francia kutatók. Mielőtt azonban a szóban forgó ételek bűnösnek kiáltanánk ki, az eredményeket bíráló szakértők felhívják a figyelmet, hogy a téma még alaposabb körüljárást igényel.

Okozhat-e a sajt cukorbetegséget?A kémhatás jelölésére találták ki a pH-skálát, a 0 maximálisan savas, a 14 lúgos környezetet jelent. A semleges értéke a 7-es, mely a sejtek és az élő szervezet működése számára optimális körülményeket nyújt. Az élelmiszerek megítélése kapcsán nem csak a saját pH-ről van szó, hanem arról is, hogy hogyan befolyásolják a savtöltést. Például a narancs alacsony pH-jú, a lebontás ennek ellensúlyozására a szervezetben lúgosítást indít el. A hús, a sajt, hal, a tengeri ételek, a tojás, a kenyér, a gabonapelyhek, a tészta, a rizs, az előkezelt élelmiszerek és a szénsavas üdítők azonban lebontásuk során a savas túlsúlyt segítik.

Vagyis a tipikus nyugati étrend kompenzálására több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Mivel az egyensúlyt nem tudjuk fenntartani, az anyagcsere-változások a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása felé mutatnak. Egy idő után kimerül a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelő képessége, mely számos szövődménnyel, például szív- és érrendszeri betegségekkel, idegrendszeri károsodással, halállal társul. Éppezért az utóbbi időben előtérbe kerültek a lúgosító étrend, melyet több híresség között Gwyneth Paltrow és Kate Moss is támogat.