A hús és a tojás okozná a betegségeket?

Egyes tudósok óva intenek a tojás és a hús evésétől, mert ezek egy közös vegyületre bomlanak le a bélben, a trimetilamin nitrogén-oxidra (TMAO), amit kapcsolatba hoztak a szívbetegséggel. A TMAO a halakban fordul elő nagy mennyiségben, embereknél a firmikutnak nevű bélbaktériumok termelik a tojásban levő kolin, illetve a húsban levő karnitin átalakításával.

A Cornell Egyetem legutóbb egy olyan kutatásáról adott hírt a Molecular Nutrition című szakfolyóiratban, amely megkérdőjelezi azt a feltevést, hogy maga a TMAO lenne az oka a betegségnek, inkább a szívbetegség kialakulására figyelmeztető jel.

A másik "bűnös"

A kutatók úgy találták, hogy egészséges férfiak, akik tojást és húst ettek, és megemelkedett a TMAO szintjük, egyúttal nagy számú firmikuttal rendelkeztek.

Az emberek bél-mikrobiomja befolyásolhatja a szervezetben cirkuláló TMAO-k számát – magyarázza Marie Caudill, a táplálkozástudomány professzora. Fölmerül a kérdés, van-e oki szerepe a TMAO-nak a (szív-) betegség folyamatában, de az még nagyobb kérdés, hogy a bélcsatorna mikrobiomja játszik-e inkább szerepet a betegség folyamatban vagy inkább a TMAO maga.

Egy előző kutatás szerint azok a nők, akiknél vastagbél-rák alakult ki, szintén megemelkedett TMAO szinttel rendelkeztek öt évvel a vastagbél-rák kialakulása előtt.

Egyes kutatókat ez arra inspirált, hogy eltanácsolják az embereket a hal, tojás és a hús evésétől. Megkérdőjeleztük, hogy a TMAO volna az oka a szívbetegségnek, hiszen évtizedes kutatások kimutatták, hogy a bőséges halfogyasztás csökkenti a szívbetegség kockázatát – mondta a professzor.

A mostani kutatásban Caudill professzor és munkatársai 40 egészséges férfit etettek négyféle táplálékkal: egyszer hallal, másszor tojással, harmadszor hússal, negyedszer gyümölccsel. A négyféle táplálékot véletlenszerű sorrendben kapták. Minden egyes táplálék előtt székletmintát gyűjtöttek a bélbaktérium-flóra megismeréséhez, vérmintát és vizeletmintát a TMAO szint méréséhez. Vér- és vizeletmintát hat órával az étkezés után is gyűjtöttek.

A férfiaknál, akik húst és tojást ettek, nagyobb számban találtak firmikut baktériumot a bélben. Az alacsonyabb TMAO szintű embereknél a bakterioides baktériumok voltak többségben. A firmikut baktériumok változtatják a kolint és a karnitint (tojás és marhahús) TMA-vá, amit a szervezet TMAO-vá konvertál. Azok a kísérleti személyek, akiknek magas volt a TMAO szintjük, kevésbé változatos mikrobiommal rendelkeztek a bélcsatornájukban.

Amikor ezek a férfiak halat ettek, a vérben cirkuláló TMAO szint 15 perc alatt az ötvenszeresére nőtt – szemben a tojást és húst evők TMAO szintjével.

Ez némiképp arra utal, hogy a TMAO megemelkedése egyszerűen jelzője a bél mikrobiomjának. A kutató feltételezése szerint a beteg embernek – legyen az szívbetegség, rák vagy más krónikus betegség – eltér a bél mikrobiomja az egészséges emberétől, amit a TMAO-szint jelöl.