Két perc szökdelés jót tesz a szívnek

A 2-es típusú cukorbetegség, amelyet gyakran az elhízással hoznak összefüggésbe, megváltoztatja a szív szerkezetét, amivel növeli a szívroham és a stroke veszélyét. Már két percnyi megerőltető mozgás is igen hatékony lehet a szív regenerálására, a szívbetegség megelőzésére, hiszen a legfontosabb a pulzusszám megemelése – állítják most kutatók.

A Newcastle Egyetem munkatársai kimutatták, hogy noha a hosszabb és mérsékeltebb mozgásformák is hasznosak, a rövid ideig tartó intenzív sport is rendkívül egészséges.

Szökdeljen, jót tesz!A tudósok 2-es típusú cukorbetegséggel élőket kértek a kísérletben való részvételre, melynek során szobabiciklin kellett ötször két percet intenzíven tekerniük heti három alkalommal, 12 héten keresztül. Ez idő alatt regenerálódtak náluk a szívkárosodás korai jelei.

„Nem látom akadályát, hogy ez az előny másoknál miért ne lehetne igaz” – magyarázta a kutatást vezető Michael Trenell professzor.

A 2-es típusú cukorbetegség – amelyet gyakran az elhízással hoznak összefüggésbe –, megváltoztatja a szív szerkezetét, amivel növeli a szívroham és a stroke veszélyét. A kutatók 12 pácienst vontak be a vizsgálatba, ami alatt hetente 10 másodperccel hosszabbodtak a rövid időintervallumok, míg végül 3 perc 50 másodpercig tartottak. A szívultrahang kimutatta, hogy állapotuk jelentősen javult a 11 fős kontrollcsoportéhoz képest, akik nem edzettek.

„Nem állítom, hogy a rövid intervallumedzés hasznosabb a hosszabb és kevésbé megerőltetőnél, ám tény, hogy többek számára lehet vonzó” – nyilatkozta Trenell professzor a Diabetologia című szaklapban megjelent eredmények kapcsán.