Vannak hizlaló zöldségek is!

A zöldborsó, a kukorica és a burgonya kerülendő – állítják azok, akik inkább karfiolt, aszalt szilvát és áfonyát javasolnak. Sokak kedvence, a krumpli csupán egy a hizlaló zöldségek közül. Aki figyelni akar a súlyára, annak inkább barna rizst vagy teljes kiőrlésű kenyeret kell választania. A derékbőségnek a csemegekukorica és a zöldborsó is rosszat tesz.

Az is bebizonyosodott, hogy a diétázók legjobb barátja, a zeller sem tesz csodát a fogyás érdekében. Az áfonya, az aszalt szilva és a karfiol azonban hozzájárul az álomsúly eléréséhez.

A döbbenetes eredmények a Harvard Közegészségügyi Iskolájában láttak napvilágot, ahol több mint 130 000 amerikait vettek górcső alá. 24 éven keresztül négyévente kérdőívet töltettek ki velük arról, hogy milyen gyakran fogyasztanak 131 meghatározott ételből, beleérve sok zöldséget és gyümölcsöt is. A résztvevők rendszeresen mérték magukat, illetve információval szolgáltak a dohányzásukkal, a testmozgásukkal, a tévénézésükkel és más életmódbeli szokásukkal kapcsolatban.

Az adatokat több célra is felhasználták, ám most a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a testsúly-változás összefüggésén volt a hangsúly.

Nem meglepő, hogy a bevitel növekedése az idők során súlygyarapodáshoz vezetett. Gyümölcsökből minden extra napi adag négy év alatt 20 dekás fogyást eredményezett, zöldségekkel pedig fele ilyen hatást értek el. Az áfonya bizonyult az első számú zsírégetőnek, aminek a kulcsa a polifenolokban lehet.

Ha szívesen olvasna még a borsóról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egész évben borsó!