Az alvás erősíti az immunrendszert

Bebizonyították, hogy a megfelelő pihenés segít a bejutó kórokozók azonosításában, így hozzájárul a betegségek elleni küzdelemhez. A betegségek elleni védelem a memóriához hasonlóan működik a szervezetünkben: a kórokozókról szóló információk a mélyalvás fázisában tárolódnak. A kutatás szerint óriási lépést tettek az alvás további funkcióinak feltárására.

Jan Born, a németországi Tübingeni Egyetem munkatársa elmondta, hogy ilyen szempontból a memória is ugyanúgy működik, mint az immunrendszer. Mindkettő rövid távon tárolja az információkat, hogy aztán alvás közben „mélyebbre kódolja”.

Javulhat a memóriaBár régóta tudjuk, hogy az alvás elősegíti a hosszú távú emlékek keletkezését, most sikerült teljesen új fényt vetni a sejtekre gyakorolt hatására – fogalmazott a szakember, aki szerint óriási lépést tettek az alvás további funkcióinak feltárására.

A szerzők úgy vélik, hogy alvás közben a memóriából és az immunrendszerből egyaránt feldolgozásra kerülnek az információk, mégpedig azért, mert ébrenlét idején „ütköznének” más fontos adatokkal.

Immunrendszerünk a baktériumok és a vírusok töredékeiről „készít felvételeket”, amelyeket az úgynevezett „memória T-sejtek” tárolnak. Ezek élettartama több hónap vagy év, így alakulhat ki bennünk ideiglenes védelem különböző betegségek ellen. A felismert folyamat tehermentesíti a rövidtávú sejtmemóriát, emellett hosszabban tartó védelmet biztosít.

Az eredményeket alátámasztja, hogy korábban már sikerült bebizonyítani, hogy a jó alvás és a munkahelyi szabadság mérhetően növeli a T-sejtek számát.