Igazságok és tévedések a szemről

Érzékszerveinknek köszönhetjük, hogy folyamatosan megtapasztaljuk a külső ingereket. Szemünk az orral, a füllel, a nyelvvel és a bőrrel együtt teszi ezt lehetővé, ezek alakítják át a külső hatásokat elektromos impulzusokká, és továbbítják az agyba. Szemünk a fényingert érzékeli – de mi a jó és mi árt neki? Nézzük a legismertebb igazságokat és tévedéseket.

Az alkonyati olvasás károsítja a szemet

Szemünknek a rossz fény fárasztó, és ezért gyorsabban elfárad olvasáskor, a kép elmosódottá válik, és a betűk már csak nehezen felismerhetők. Előfordulhat, hogy a gyenge fényviszonyok közötti olvasás fejfájást okoz. Segítséget jelenthet az alvás, mert közben a szemünk pihenhet. Noha az alkonyati olvasás átmenetileg lehet negatív hatással a szemünkre, maradandó károsodást eddig nem mutattak ki.

Vigyázz, úgy marad!Szemüveg viselése rontja a szemet

A szemek nem romlanak attól, hogy szemüveget viselünk. Ám azoknál, akik először viselnek szemüveget, a szemüveg nélküli látás képessége a korábbiakhoz képest rosszabbnak tűnik. Ennek oka a korábban hiányzó összehasonlítás lehetősége. A szemüveg vásárlása előtt a látásképesség intenzitása maximális volt. A szemüveg viselése révén a maximális látás új értelmet nyert. Ha letesszük a szemüveget, csökken a maximális látás is, így az érintett személy egyértelműen különbséget tesz az optimális és a természetes látás között.

A sárgarépa jó a szemnek

A sárgarépa jó a szemnek – ezzel a mondattal próbálják a szülők vonzóvá tenni gyermekeik számára a sárgarépát. De valóban igaz az állítás? Biztos, hogy a sárgarépa béta-karotinja tartalmazza az A-vitamin provitaminját. Ha a szervezet zsírt vesz fel, ez a béta-karotinból A-vitamint képez, és ez alapvető fontosságú a szem számára, különösen a sötétben látáshoz.

A sárgarépán kívül más gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak béta-karotint. Ezek közé tartozik a sárgabarack, sárgadinnye, mangó, brokkoli, paradicsom vagy spenót. Aki tehát egészségesen és változatosan étkezik, nem kockáztat A-vitamin-hiányt.

A monitor közelsége árt

A tv-hez közel ülés nem jár hosszú távú következményekkel, de átmenetileg okozhatja a szem égését, fáradtságát. Annak érdekében, hogy szemünk igénybevétele ne legyen túl nagy, a szoba fényerejét a képernyő fényerejéhez kell igazítani. Ha a gyerekek általában nagyon közel ülnek a tv-hez, ennek oka fénytörési hiba is lehet.

A kancsal szem „úgy maradhat”

A szülők arra intik gyermeküket, hogy ne kancsalítsanak gyakran, mert különben úgy marad a szemük. Ez a mai napig nem bizonyított. Mivel azonban a kancsalság lehet negatív hatással a térbeli látás fejlődésére, ha gyermekénél kancsalságot észlel, keressen fel szemorvost, szemtrénert.

(Németből fordította: Koncz László)