A szélütés előhírnöke, a TIA

A TIA (tranziens iszkémiás attak, átmeneti agyi keringészavar) esetén hasonló tünetek jelentkeznek, mint a sztróknál, de ezek egy idő után teljesen megszűnnek. Az ok ugyanaz, általában egy vérrög, amely megszorul az agy valamelyik kis erében. A TIA is vészhelyzet: a tünetek észlelésekor azonnal riassza a mentőket akkor is, ha a panaszok már alábbhagytak.

A korábbi meghatározás szerint akkor beszéltek TIA-ról, ha a tünetek legfeljebb 24 órán át álltak fenn. Jelenleg új definícióról érvényes, az időablak a TIA-tünet visszafejlődésére csak egy óra. A diagnózis megállapításához koponya MR szükséges. A TIA esetében, ellentétben a sztrókkal, semmi vérkeringést akadályozó károsodás nem mutatható ki agyi területeken.

A sztrók előjele lehet a TIATIA-tünetek: mint a szélütésnél

A TIA-tünetek alapvetően nem különböztetők meg a sztrók tüneteitől, de kevésbé hangsúlyosak. Különösen gyakori tünet a néhány másodpercig tartó vakság vagy súlyos látásromlás az egyik szemen. Emellett a TIA a következő, általában hirtelen fellépő tünetekben jelentkezik:

  • bénulások: érintett lehet a test vagy az arc egyik fele, vagy az egyik végtag, jellemző a megereszkedett szájszöglet vagy járási nehézség
  • motorikus zavarok, például bizonyos kézmozdulatok végrehajtása
  • érzékzavarok, pl. zsibbadás, bizsergés
  • látászavar
  • beszédzavar, pl. elkent beszéd, teljes mondatok nehéz kialakítása vagy szavak keresése
  • beszédértési zavar
  • szédülés vagy az egyensúlyzavar
  • tudatzavar, zavartság vagy személyiségváltozás

Vérrög és a migrén

A TIA-nál az agy bizonyos területei vérkeringési zavar miatt átmenetileg nem kapnak elegendő oxigént. Az ok gyakran egy vérrög, amely elzár egy kis eret. A vérrög gyakran plakkból származik, amely érelmeszesedés következtében alakul ki a nyaki artériában. Ritkábban szívbetegségnél, mint a pitvarfibrilláció, a véralvadék az agyi érbe kerülhet (kardiális embólia).

A TIA migrén kíséretében is keletkezhet, ekkor görcsös szűkület keletkezik egy érben (érgörcs), amely keringési rendellenességet okoz az agyban.

Fokozott sztrók-kockázat

TIA után a sztrók kockázata jelentősen megnő: a betegek akár 40%-a öt éven belül elszenved egy sztrókot, mintegy 10-15%-a már az első két hétben. Megfelelő terápiával és egyéb megelőző intézkedésekkel a kockázat azonban jelentősen csökkenthető. Ezért fontos, hogy TIA esetén a lehető leggyorsabban történjék a diagnózis és a kezelés megkezdése.

Megelőzés, életmódváltás

A kockázati tényezőket minimalizálni kell annak érdekében, hogy megakadályozzuk a sztrókot. Ez magában foglalja például a magas vérnyomás kezelését és a vércukorszint optimális beállítását. Az LDL-koleszterint 100 mg/dl alá kell csökkenteni.

Az egészséges életmóddal Ön is sokat tehet a sztrók kockázatának csökkentése érdekében:

  • szokjon le a dohányzásról: a nikotin elősegíti az érelmeszesedést
  • ügyeljen a rendszeres testmozgásra: a sport pozitívan hat a vérnyomásra és a vérzsírokra
  • csökkentse az alkoholfogyasztást: az alkohol növelheti a szélütés kockázatát
  • törekedjen normális testsúlyra: az elhízás elősegíti a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőinek keletkezését

(Németből fordította: Koncz László)