Amiről a körmeink árulkodnak

Az ápolt, egészséges köröm a névjegyünk. Legyen rövid vagy hosszú, pirosra festett vagy lakkozatlan, hosszúkás vagy széles – csak a körmeink által válik a kezünk teljes „eszközzé”. Szaruanyaga védi az érzékeny ujjvéget, segítségével felkaphatjuk a legkisebb tárgyakat, megvakarhatjuk a viszkető helyet. Az egészséges köröm rózsaszínű, ép, tiszta.

A köröm és a körömágy változásai nem csak a megjelenésük miatt fontosak. Néhány változás ártalmatlan, de mások komoly egészségügyi problémákra utalhatnak. A körömlakk, körömragasztó, vagy más termékek által kiváltott allergiás reakciók is vezethetnek a körmök deformálódásához és elszíneződéséhez.

Fehér foltokSzínes foltok

Fehér foltok (Leukonychia punctata) és csíkok a körmön nem mindig a vitamin- vagy ásványianyag-hiány jelei. Gyakran inkább „erőszakos” manikűr eredményei, amikor a körömgyökér megsérül, vagy ha levegő reked meg a köröm növekedése közben. A Mees-csíkok (fehéres-kék vízszintes csíkok a körömlemezen) azonban lehetnek mérgezés, lázas betegség, égés vagy röntgenbesugárzás következményei.

A teljes köröm elszíneződésének számos oka lehet: vegyi anyagok, mosó- és tisztítószerek, körömlakk, gyógyszerszedés vagy vitaminhiány, de anyagcserezavar, krónikus bőrbetegségek, szív- és vesekárosodás vagy mérgezés is vezethet a körmök teljes elszíneződéséhez.

Fekete elszíneződések keletkeznek körömágyi vérömleny – pl. kalapácsütés utáni véraláfutás, vagy zúzódás következtében. Idővel ezek lenőnek. Barnássárga, vagy kék-fekete foltok esetén anyajegy vagy melanoma (bőrrák) bújhat meg mögötte. (Az ilyen elszíneződést feltétlenül mutassa meg orvosnak!) Sárgás elszíneződés utalhat májbetegségre vagy sárgaságra, zöldes elszíneződés penészgombára vagy bakteriális fertőzésre.

Alakváltozások

A köröm barázdáinak természete már elárul valamit. A finom és szabályos hosszirányú barázdák általában ártalmatlanok, és legtöbbször a kiszáradás jelei lehetnek: igyon többet! Oldalirányú hornyok, az úgynevezett Beau-Reil-barázdák megjelenhetnek bármilyen súlyos betegség esetén, például akut fertőzéseknél, szívbetegségnél, vagy kemoterápia következtében.

Felfelé ívelt köröm (óraüvegköröm) utalhat máj- és tüdőbetegségre vagy vérszegénységre, befelé ívelt „kanálköröm” pedig gyomor-bélrendszeri betegségekre. A megvastagodott és görbe, karomszerű köröm keringési betegségek jele lehet.

(Németből fordította: Koncz László)