Jó-e a bevásárlólistánk?

Annyi egymásnak ellentmondó tanácsot hallunk, olvasunk az egészséges táplálkozásról, hogy nehéz közöttük eligazodni. Az egészségesnek mondott élelmiszerek kissé ugyan drágábbak, de ha körültekintően állítjuk össze a bevásárlólistát, sokat spórolhatunk a későbbi betegségeken, orvoshoz járáson. Nézzük, mi is szerepeljen egy egészséges étrendben?

Üvegbe palackozott víz

Műanyag helyett válasszuk az üveges kiszerelést, ebből nem oldódnak vegyszerek a vízbe. Kutatások szerint a PET palackból a vízbe kerülő BpA számos komoly egészségügyi problémával összekapcsolható.

Egészségesebb a húsaOrganikus termékek

Az iparilag termesztett élelmiszereket kemikáliákkal kezeik. Ezek célja, hogy megöljenek dolgokat, így nem valószínű, hogy az emberek számára hasznosak lennének! Jobb, ha az ilyesmi lekerül a listánkról. Az organikus élelmiszerekben sokkal több a vitamin, ásványi anyag és antioxidáns

Szivárványszín ételek

Az egészséges étrend egyik kulcsa, hogy sokféle élelmiszert fogyasszunk, kisebb mennyiségekben. A természetes élelmiszerek a tartalmuktól nyerik a színüket, így ha a kosarunkba pillantva vidám színkavalkádot látunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

Alacsony cukortartalmú gyümölcsök

A cukor, bármilyen eredetű, nagy mennyiségben káros. Kevés a cukor a bogyósokban, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges antioxidánsokat is.

Sötétzöld zöldségek

A sötétzöld leveles zöldségek bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Minél sápadtabb egy zöldség, például a jégsaláta, annál kisebb a tápértéke.

Szabadtartású tojás

A szabadon tartott tyúk maga választja meg az étrendjét, füvet, gilisztát, bogarat, így kiváló minőségű, tápanyagban gazdag tojást tojik. A boltokban kapható tojást általában korpával etetett tyúkok tojják, a korpa pedig nem a tyúk természetes étrendje, így a tojás sem lesz az igazi.

Legeltetett marha húsa

A tehén eredeti étrendje a fű, nem a gabona, amivel azért etetik, hogy gyorsabban meghízzon. A legeltetett állatok zsírtartalma alacsony, ráadásul ez a zsír gazdag egészséges zsírsavakban, például omega-3-ban.

Nem tenyésztett hal

A tenyésztett halakra sem az eredeti étrendjükön élnek, és nem tudnak annyit úszni, amennyit a természetben mozognának. Ezért aztán több zsírt és kevesebb fehérjét tartalmaznak.

Megfelelő omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, az ízületek rugalmasságához. Kiváló forrásuk a zsíros tengeri halak, makréla, szardínia, hering, lazac és tonhal. A legeltetett állatok húsa és a minőségi tojás szintén jó forrás. A vegánoknak a lenmag és a chiamag a megfelelő.

Finomított, feldolgozott élelmiszerek

A finomítás a természetes ételekben lévő hasznos összetevők nagy részét eltávolítja. A finomított fehér lisztben például alig van már rost, fehérje, vitamin. Jó példa a margarin, ami francia vegyész laboratóriumában látott napvilágot, amikor a vaj olcsó helyettesítőjét keresték a hadsereg és szegényebb emberek számára.

(Angolból fordította: H. Orsi)