Köhögős napokon legyen fűszerünk az ánizs

Az ánizst főleg emésztési zavarok ellen ajánlják, görcsoldó tulajdonságainak hála, puffadásoknál vagy székrekedés esetén segít. Más keserűanyagokkal kombinálva hagyományosan a gyomorműködés támogatására alkalmazzák. Mivel az ánizsnak váladékoldó (köptető) hatása is van, gyakran használják, főképp a gyermekgyógyászatban, a felső légutakat tisztítására.

A népi gyógyászatban már korábban is használtak ánizst puffadásgátlóként, köptetőként és szoptató anyáknál a tejpótlást elősegítő szerként. Ma már úgy is ismerjük, mint a menstruációt elősegítő, valamint libidót fokozó szert. Az élelmiszeriparban sok alkoholtartalmú ital egyik összetevője, mint pl. az Ouzo, Pernod, Pastis és Sambuca. Külsőleg használva az ánizs nyugtatja a bőrt, és távol tartja a kártevőket. A homeopátiában ánizs használnak a nyaki fájdalom és lumbágó kezelésére.

ÁnizsvirágAdagolás

Számos teakészítmény létezik, amelyekben az ánizs, gyakran egyéb fűszerekkel együtt – pl. a kömény, édeskömény, borsmenta – szerepel. A köhögés elleni teában az ánizst, kakukkfüvet és hársvirágot használnak. A gyógyszerkészítményekben az ánizst gyakran használják ízkorrekcióra. Külső alkalmazásként az ánizsolajat inhalálásra (3-5 csepp olajat forró vízbe csepegtetve kb. 10-15 percig kell belélegezni), vagy bedörzsölésre használják. Belső használatra, hacsak nincs más előírás, ajánlott napi adagja, 3 g.

Teakészítés

Teakészítésre 1-5 g frissen széttört magot (1 teáskanálnyi mintegy 3,5 g-nak felel meg) leöntünk forró vízzel, lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az ánizst szárazan és fénytől védve kell tárolni, a műanyag edényeket kerüljük. A fénytől nem védett helyen, szobahőmérsékleten történő tárolás eredménye ösztrogénképződés lehet.

Hatás, mellékhatás

Az ánizs és az ánizsolaj enyhe görcs- és nyálkaoldó, antibakteriális. Ezek a tulajdonságai az anetolnak köszönhetők, ez stimulálja bizonyos sejtstruktúrák mozgását, amelyek felelősek a felső légutak tisztításáért.

Alkalmanként az ánizs használatakor a légutak, a bőr, vagy a gyomor-bél traktus allergiás reakciói léphetnek fel. Az ánizsolajat semmiképpen ne használjuk hígítás nélkül. Kölcsönhatások más gyógyszerekkel jelenleg nem ismertek.

(Németből fordította: Koncz László)