Mit mondanak a ráncok az egészségről?

A ráncok nemcsak a kinézetünk szempontjából bosszantóak, hanem valós egészségügyi problémákat is jelezhetnek. Mindnyájan tudjuk, hogy a fő ráncokozók a kor, a nap káros hatása és a sok nevetés. (Legyünk büszkék a nevetőráncainkra!) De ha a ráncaink beszélni tudnának, jóval többet is elárulnának rólunk – és tanácsokat adhatnának a jövőt illetően.

Kezdjük a cukorral

A cukor nem tesz jót a vonalainknak, de a bőrünknek sem. A túl sok cukor fehérjéhez csatlakozva AGE-ket (Advanced Glycation End products, előrehaladott glikációs végtermékek) hoz létre, melyek lebontják a bőrben lévő kollagént és elasztint, és ráncokat okoznak. Az ajánlott napi maximális cukorbevitel (a készételeket is figyelembe véve) nőknél kb. 6 kávéskanálnyi, férfiaknál 9 kávéskanálnyi.

Átlós ránc a fülönVérnyomás

Azok a nők, akik a koruknál fiatalabbnak néznek ki, hajlamosak az alacsonyabb vérnyomásra.

Egy tipp az egészségért: fontoljuk meg, hogyan iktathatunk be jógát, meditációt és más vérnyomáscsökkentő testgyakorlatokat a mindennapjainkba.

Ránc a fülön

Mikor tanulmányozta utoljára a fülcimpáját? Kimutatták, hogy összefüggés van az fülcimpán megjelenő átlós ránc és a koszorúér-betegségek között. Ennek biztos okát még nem tudjuk, de a kutatási eredmények 67%-os egyezést mutatnak a két tünet között.

Törékeny csontokra utaló ráncok

A Yale Egyetem kutatása menopauzás nőknél összefüggést mutatott ki a ráncok és a csontok sűrűsége között. Azt találták, hogy a ráncok mélyülése és erősödése összefügg a csontsűrűség csökkenésével, függetlenül a kortól vagy a csontsűrűséget befolyásoló tényezőktől. Ha úgy érzi, ráncai erősödnek, jelentkezzen csontsűrűség vizsgálatra.

Figyelmeztetés: aludjon többet!

Aki éjszaka túl sokáig fennmarad, azt elárulja az arca. Svéd kutatók megállapítása szerint az alvásmegvonás sápadtabb bőrt, több apró ráncot és a szájszöglet bemélyülését okozza. Ha Ön is kevesebbet alszik a szükségesnél, ideje, hogy változtasson a szokásain.

Egyen több zöldséget és gyümölcsöt

Az arcunk megköszöni a karotinoidok fogyasztását, ami az antioxidánsok koncentrációjának növekedését, ezzel kevesebb ráncot eredményez. Keressük a piros, zöld és narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket – sárgarépát, édesburgonyát, paradicsomot, leveles zöldségeket, pirospaprikát, sütőtököt, sárgadinnyét, brokkolit, szárított sárgabarackot.

Felejtse el a cigarettát

Újabb ok a dohányzásról való leszokásra: felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát, és nemcsak az arcon, hanem az egész testen ráncokat okoz. Minél többet dohányzunk, annál több kárt okozunk a bőrünknek. A nikotin szűkíti az ereket, a dohányban lévő kemikáliák pedig károsítják a kollagént és elasztint.

Vessen egy pillantást a karjára

Ellenőrizze felső karja belső részét, ami a nap káros sugárzásának nemigen van kitéve. Ráncos? Egy holland vizsgálat szerint azoknak, akik hosszú életű családból származnak, kevésbé ráncos a felkarja. Ezt valószínűleg a jobb génállomány okozza.

(Angolból fordította: H. Orsi)