Aromás gyomornyugtató: a kardamom

A kardamom a sáfrány és a vanília mellett a világ egyik legdrágább fűszere. Különösen népszerű az ázsiai konyhában, ahol a csípős ételek – mint például az indiai curry –, de a kávé és a tea ízesítésére is használják. Európában a kardamomot főként a karácsonyi szezonban használják a mézeskalácsok, aprósütemények, vagy forralt bor ízesítésére.

Zöld és fekete

A zöld kardamom íze édeskésen csípős. Mivel az aromája gyorsan elszáll, célszerű őrölt kardamompor helyett kardamom pasztillát vásárolni. Ehhez a kapszulát kinyitjuk, és a magokat ezután megdaráljuk. Ha a kardamom friss, a magok erős, zöld színűek. Zöld kardamomot használnak az indiai masalához, a chai teához, az arab kávéhoz, de az édes süteményekhez is. A fekete kardamom íze inkább kesernyés, ezért ritkán használják édességek készítésére, inkább húsételek ízesítésére szolgál.

Zöld kardamomA kardamom hatása

A kardamommagok illóolajokat tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak az egészségünkre. Azt mondják, különösen jótékony hatással van a gyomor-béltraktusra: szélhajtó és segít puffadásnál, gyomorfájás esetén görcsoldó és nyugtató hatású.

Gyomorbántalmak esetén különösen ajánlott a kardamomtea. Ehhez a kardamom kapszulát gyengén szétzúzzuk, forró vízzel leforrázzuk, majd legalább öt percig állni hagyjuk. Tetszés szerint más gyógynövényekkel, például borsmentával párosítjuk.

A kardamommagok szétrágása segít a rossz lehelet megszüntetésében. Néhány országban az alkohol vagy fokhagyma fogyasztása után kardamommagot rágcsálnak.

Mihez használjuk?

Fűszerként a kardamom különösen az arab és az ázsiai konyhában használatos. A fekete kardamom itt elsősorban a húsételek, rizs és főzelékek ízesítésére szolgál. Aki kardamommal főz, ügyeljen arra, hogy a fűszer aromája főként hő hatására fejti ki hatását, ezért a kardamomot a lehető leghamarabb hozzá kell adni az ételhez.

Zöld kardamomot használnak ugyan meleg ételekhez is, mint amilyen a masala, de inkább keleti teákhoz, pl. a chai teához vagy az arab kávéhoz illik. Kardamom hozzáadásával, a italok jobban emészthetők. Európában a zöld kardamom főleg karácsonykor, a mézeskalács vagy keksz sütéséhez, vagy forralt bor készítéséhez kedvelt.

Forraltbor recept kardamommal

  • 1 l víz
  • ¼ l borpárlat
  • 1 l vörösbor
  • 2 evőkanál keserű likőr
  • 1 teáskanálnyi kardamom
  • 2 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg
  • 1 narancs

A narancs kivételével tegyük a hozzávalókat egy tálba és főzzük fel. Adjuk hozzá a narancsot, és hagyjuk rövid ideig állni. Forrón tálaljuk. Alkoholmentes forralt borhoz forraljuk fél liter gyümölcsteát, majd adjunk hozzá egy kis pohár narancslevet és a fűszereket. Tetszés szerint ízesítsük mézzel vagy kandiscukorral.

(Németből fordította: Koncz László)