Házi módszerek, homeopátia nyelési panaszok ellen

A nyelési panaszoknak, latin nevén dysphagiának számos oka lehet. Különösen télen válthat ki a megfázás torokfájással kísért, kellemetlen nyelési panaszokat, de az okok változatosak, rejtőzhetnek a szájban, a torokban, a nyelőcsőben, vagy akár a gyomor bejáratánál is. A nyelési zavart nem mindig kíséri fájdalom, néha csak gombócot érzünk a torkunkban.

A dysphagia általában csak a betegség tünete, és nem magát a betegséget mutatja. A kezeléshez fontos, hogy ismerjük az okot.

  • A nyelés közbeni panaszok oka elsősorban mandulák vagy a gége gyulladása és az akut garatgyulladás. Az érintettek nyelési panaszoktól szenvednek és az az érzésük, hogy idegentest van a torkukban.
  • Nyelőcsőszűkület is okozhat nyelési nehézséget. Előfordul, hogy az érintett fuldokolni kezd, és az étel „megakad a torkán”.
  • Ha a gyomorszájnál a záróizom nem működik jól, a betegek gyakran szenvednek savas refluxtól és gyomorégéstől, ami nyelési nehézséget is okozhat.
  • A megnagyobbodott pajzsmirigy is lehet oka a nyelési zavarnak. Ezt legtöbbször a jódhiány okozza. Ilyenkor a pajzsmirigy alulműködik, a szervezet megkísérli ezt ellensúlyozni, ezért a pajzsmirigy mérete megnő.
  • Stroke-betegek, demenciában, szklerózis multiplexben, vagy Parkinson-kórban szenvedők esetében gyakran jelentkeznek nyelési nehézségek.
  • Gyakori a nyelési nehézség időseknél, akik különböző krónikus betegségekben szenvednek. Az idősek ízérzékelése és étvágya sokszor romlik, ezért kevesebb ételt és folyadékot vesznek magukhoz, amitől a száj és a torok nyálkahártyája kiszárad, és nyelési nehézségek léphetnek fel.

Tisztázni kell az okotHázi módszerek

Egyszerű torokirritáció és száraz nyálkahártya esetén a házi szerek csodákra képesek. Ilyenkor sok folyadékot kell inni, hogy nedvesen tartsuk a nyálkahártyát és csökkentsük a gyulladást. Meleg tej mézzel, citromos tea vagy meleg levesek sokszor segítenek. Nyugtató hatású gyógyteák is javíthatják a nyelést, különösen hasznos a kakukkfű és a zsálya.

A megfázásos orrdugulást fellazítja a sós vizes inhalálás. Ez egyszerű, olcsó és nagyon hatékony házi módszer.

Ha a tünetek több nem múlnak vagy rosszabbodnak, orvoshoz kell fordulni, mivel daganatos betegségek is okozhatnak nyelési nehézségeket.

Homeopátia

Attól függően, hogy milyen típusúak a nyelési panaszok, segíthetnek különféle homeopátiás szerek.

  • A torokfájásos nyelési nehézségek a kezdeti szakaszban kezelhetők Mercurius solubilis D12-vel és Echinacea D1 homeopátiás szerrel. Erősebb panaszoknál segít az Aconitum D12, a Belladonna D30, vagy a Mercurius cyanatus D12.
  • Szűkületérzéssel és torokfájással járó panaszokat Apis-szal D12 lehet kezelni.
  • Egyoldali, lokalizált nyelési nehézség esetén Lachesist D12-t javasolnak.
  • Causticum D12 és a foszfor is könnyítheti a nyelési nehézségeket. Fontos azonban, hogy a kettő nem vehető be egyszerre.
  • Ha a nyelési nehézség a nyelőcső alsó részére és a gyomortájra lokalizált, segíthet a Yucca filamentosa-val D6 való kezelés.
  • Pajzsmirigy betegségeknél bevált a 14-es Kálium bromátum Schüssler-só D12. Szedése alatt csak kevés sót szabad fogyasztani.

(Németből fordította: Koncz László)