A krumpli és a terhességi cukorbetegség

A burgonya a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszere. Az USA táplálkozási útmutatójában a burgonya a zöldségfélék között szerepel, ajánlják a fogyasztását, noha a közelmúltban több kutatás rámutatott, hogy a krumpli magas keményítő tartalma miatt erősen megemeli a vércukorszintet. Ok-okozati összefüggést még nem mutattak ki, de jobb az óvatosság!

A terhességi cukorbetegség gyakori komplikáció, aminek az egészségre hosszú távon hatása van, de ezidáig nem mutatták ki az összefüggést a burgonyafogyasztás és a terhességi diabétesz között.

Magas a glikémiás indexe

Az USA Gyermekegészségügyi Intézete és a Harvard Egyetem több mint 15 000 nő egészségi állapotát követte, figyelték, ki lett várandós közülük egy tízéves perióduson belül. Egyiküknek sem volt előzőleg krónikus betegsége vagy terhességi cukorbetegsége.

A táplálkozásukról – ezen belül burgonyafogyasztásukról – kérdőíven tájékozódtak, terhességi cukorbetegségükről önbejelentés alapján – az orvosi kartonnal ellenőrizve – értesültek.

A 10 év alatt több mint 21 és félezer terhesség volt, közülük 854-en lettek terhességi cukorbetegek. A többi kockázati tényező – kor, családi előzmény, fizikai aktivitás, a táplálkozás általános minősége és az elhízás – kizárása után a magasabb burgonyafogyasztást találták kockázatnövelőnek.

Ha azonban hetente két krumpliköretet más zöldséggel, bab- vagy borsófélékkel, teljes értékű búza- vagy rizsfélékkel helyettesítettek, a kockázat 9-12 százalékkal csökkent.

A British Medical Journalban megjelent írásban a szerzők hangsúlyozzák, az lehet a magyarázat, hogy a burgonyának magas a glikémiás indexe, ezért hirtelen megemeli a vércukorszintet.