Napi egy tojás fogyasztása biztonságos

A fehérjében gazdag tojás fontos része az egészséges étrendnek. Ez az állítás nem mindig volt igaz, mert a tojást hosszú ideig „gonosztevőnek” állították be, és magas koleszterin tartalma miatt szinte kizárták az étkezésből. A legfrissebb eredmények szerint a magas koleszterintartalmú étrend nem függ össze a szívroham megnövekedett kockázatával.

Egy átlagos tojás körülbelül 186 mg koleszterint tartalmaz, ami nagy részét teszi ki a 300 mg ajánlott napi bevitelnek. Amikor tehát a kutatások összefüggésbe hozták a magas koleszterinszintet a szívpanaszokkal, a tojást és más magas koleszterintartalmú élelmiszereket is veszélyesnek minősítették, ezért az orvosok a tojásfogyasztás korlátozását javasolták.

Újra ajánlott2000-ben azonban az Amerikai Szív Társaság (AHA) felülvizsgálta ajánlásait, és kijelentette, hogy a napi egy tojás fogyasztása biztonságos. A mostani tanulmány ismét alátámasztotta ezt a kijelentést. A kutatók kimutatták, hogy a viszonylag magas étrendi koleszterinbevitel nem befolyásolja a szív egészségét.

Az eredményeik szerint a napi egy tojásnak megfelelő étrendi koleszterin fogyasztása nem növeli a szívroham kockázatát, tehát a magas koleszterintartalmú étrend nem hozható kapcsolatba a szív-érrendszeri megbetegedésekkel.

Ráadásul az eredmények azokra az emberekre is vonatkoznak, akik genetikai hajlammal rendelkeznek arra, hogy nagyobb mértékben befolyásolja az anyagcseréjüket az étrendi koleszterin. Az emberek többségénél az étrendi koleszterin csak kismértékű hatást gyakorol a szérum koleszterinszintre, vagyis a véráramban lévő koleszterin szintjére. Éppen ezért világszerte számos táplálkozási szakértő állítja azt, hogy nincs értelme korlátozni az étrendi koleszterin bevitelének mennyiségét.

Egyesek azonban az Apo-E4 gént hordozzák, amely a koleszterin anyagcseréjét befolyásolja. A friss kutatás azt állapította meg, hogy az étrendi koleszterin nagy mennyiségű fogyasztása sem az általános népességben, sem az Apo-E4 fenotípussal rendelkező emberekben nem áll összefüggésben a szívkoszorúér-betegség kockázatával.