Fogyáskor arra is figyeljen, mit iszik!

Amikor diétázik, akkor nagyon is odafigyel arra, hogy mit eszik. De vajon azt is tudja, hogy az italok, amelyeket fogyaszt, beleillenek-e a diétába? A megfelelő italok gondoskodnak a jó anyagcseréről, az éhségrohamok elkerüléséről és a napi kalóriabevitel csökkentéséről. A kérdés csak az: mely italok azok, amelyek segítenek fogyni és melyek nem?

Ne igyon üdítőitalt

Minden alkalommal, amikor legurít egy üveg üdítőt, több száz, úgynevezett „üres” kalóriát iszik meg. Ahhoz, hogy kevesebb kalóriát vigyen be, átválthat a light üdítőkre. Az igazi kérdés csak az, hogy azok vajon súlycsökkenéshez vezetnek-e.

Kerüljük a kávékülönlegességeketNyugodtan igyon vizet

Cserélje le a szénsavas üdítőt vízre, ezzel drasztikusan csökkenti a napi kalóriamennyiséget. De a víznek más előnye is van: étkezés előtt igyon meg két pohárral, ettől teltségérzete lesz és kevesebbet eszik. Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a sok vízfogyasztás pozitív hatással van az anyagcserére.

Gondolja át jól a smoothie fogyasztását

Ha egy banánt, epret és erdei gyümölcsöket habos smoothie-vá turmixol, csodásan egészséges italt kap. A legjobb az otthon készített smoothie, mert ha odafigyel az összetevőkre, akkor meg tudja határozni a kalóriák mennyiségét. Az éttermi smoothie-k tartalmazhatnak fagylaltot, mézet és más édesítőszereket, amelyek drasztikusan megnövelik a smoothie kalóriamennyiségét.

Ne igyon energiaitalokat

A sport- és energiaitalok éppúgy kalóriabombák, mint az üdítők. Táplálóbbak lehetnek, de ugyanennyi vitamint és ásványi anyagot találhat kevesebb kalóriájú italokban is. Ha tényleg le akar fogyni, jobb elkerülni az energiaitalokat!

Nyugodtan igyon feketekávét

Ha koffeinre van szükség, jobb ha kávét választ energiaital helyett. A feketekávé nem tartalmaz kalóriát és gazdag antioxidánsokban. Tanulmányok kimutatták, hogy a mértékletes kávéfogyasztás (4, maximum 5 csésze naponta) pozitív befolyással van a hangulatra és a koncentrációra.

Ne igyon kávékülönlegességeket

Ha tejszínt, szirupot és/vagy tejszínhabot ad a kávéhoz, akkor az ártalmatlan feketekávé többé nem ártalmatlan, mert már több cukor és zsír van benne. Egy speciális kávéban 570 kalória is lehet. Ez több, mint amennyit egy átlagos étkezés tartalmaz! Ha nem szereti a feketekávét, adjon hozzá egy kis tejet, és használjon édesítőszert, hogy a kalóriák számát alacsonyan tartsa.

Nyugodtan igyon zöld teát

A zöld tea is remek választás, ha koffeinre van szüksége. Nem tartalmaz kalóriát, ráadásul kutatások is kimutatták, hogy fitovegyületei által a zöld tea elősegíti a fogyást. Ezek növényi vegyületek, amelyek a testet ideiglenesen arra ösztönzik, hogy több kalóriát és zsírt égessen el. Mivel ezt a hatást csak néhány óráig élvezheti, az segít igazán, ha naponta legalább kétszer iszik zöld teát.

Ne igyon koktélokat

Az égetett szeszesitalok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a bor. De ha az alkoholos italt üdítővel vagy tejszínnel keveri, vigyázzon! A kalóriák poharanként akár 715 kalóriáig is felszökhetnek.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)