Készítsünk házi mandulatejet!

Tudta, hogy a mandulatej elkészítése otthon is nagyon egyszerű? A mandulatej remek alternatívája a tehén- és a kecsketejnek, ugyanis ezt a laktózérzékenyek is ihatják anélkül, hogy gyomor- vagy bélpanaszaik lennének. Ön is könnyen készíthet saját kezűleg mandulatejet vízből, mandulából és más kiegészítőkből. Ha szeretné tudni hogyan, gyorsan olvasson tovább!

Mire lesz szükség?

Szükség lesz nyers mandulára, ehhez hozzájuthatunk héj nélkül vagy őrölt formában is, de ha esetleg héjas mandulát vásárol, a héját először távolítsa el, különben keserű lesz a tej.

Vízre is szükség lesz. Tisztított vagy szűrt víz használata ajánlott, hogy a tejet hosszabb ideig tudjuk tárolni. Ön is egyszerűen megtisztíthatja a vizet, azzal, ha felfőzi, majd hagyja kihűlni.

Használnunk kell még egy sajtkendőt vagy szitát, hogy a tejet a mandulakásából leszűrhessük.

Végül kell egy turmixgép vagy aprító funkciós konyhai gép, illetve egy tál, amiben a mandulatejet felfogjuk.

Így készítsük el a mandulatejet

Áztassunk be 200 gramm nyers mandulát felfőzött majd lehűtött vízbe 2 órára, hogy a mandula megpuhulhasson. A megpuhult magokat tegyük turmixgépbe és aprítsuk finomra. Adjunk hozzá egy liter vizet, és hagyjuk a turmixgépet még 1-2 percig dolgozni. Így tejszerű, világosbarna masszát kapunk.

Öntsük bele a masszát a tál fölé helyezett sajtkendőbe, hogy a mandulatej kicsöpögjön. A kendő összehajtogatásával még több tejet lehet kinyomni az anyagból. Az így kapott folyadékot akár 3 napig is lehet tartani a hűtőben.

Turmixolás közben bármilyen adalékot hozzáadhatunk a tejhez. Hallott már a sztívia nevű édesítőszerről? Már két csepp is finom, édes ízt kölcsönöz. Az elkészült mandulatejből akár tejes turmixot is készíthetünk, amihez adhatunk fahéjat vagy kakaóport is.

Kinek jó a mandulatej?

A laktózérzékenyek nyugodtan ihatják, de vigyázat: ha esetleg allergiás erre a magfélére, a tejet nem fogyaszthatja.

A mandulatej sok fehérjét, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Alacsonyabb tápanyagtartalmú, mint a normál tej, ezért csecsemők táplálására nem alkalmas, de a gyerekek fogyaszthatják tej helyett.

Felhasználható a hátramaradt mandulapép?

Persze, hiszen bűn lenne kidobni ezt az értékes anyagot. Süthet belőle például mandulás sütit. Mi kell még a 200 gramm mandulapép mellé? Két tojássárgája, egy csipet só, 160 gramm vaj és 80 gramm liszt. Ha eddig még nem tett bele édesítőt, akkor most megteheti. (120 gramm cukor a legmegfelelőbb.)

Keverje össze az alapanyagokat masszává, és melegítse elő a sütőt 170 fokra. Egy tepsibe tegyen sütőpapírt, és gyúrjon gombócokat a tésztából, majd ezeket nyomogassa le, hogy szép formájuk legyen. Süsse a sütiket aranybarnára 10 perc alatt, majd hagyja kihűlni őket, akkor ropogóssá válnak.

A hátramaradt mandula egy részét hozzákeverheti például kenyérliszt keverékéhez is, és ebből a kenyérsütő gépben saját kenyeret süthet.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Növényi italok nem csak vegetáriánusoknak