Növényi italok nem csak vegetáriánusoknak

A növényi eredetű italok egyre inkább jelen vannak a polcokon. Főként azok keresik ezeket, akik nem tolerálják a laktózt, nehezen emésztik a tehéntejet, vegánok, vagy egyszerűen azért, mert jobban kedvelik őket. A választék bőséges, és nem mindig világos, hogy melyiket kinek és mikor érdemes választania. Nézzük meg a legismertebb növényi italokat!

Mielőtt segítenénk választani Önnek, jó, ha tudja, hogy 2017. június 14-től az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejnek hívni. A gabonafélékből (zab, rizs, tönköly, quinoa, árpa), olajos magvakból (mogyoró, mandula, dió) vagy hüvelyesekből (szója, csicseriborsó) előállított italok neve: növényi ital. Ezek előnye, hogy nem tartalmaznak laktózt, és általában kevés a zsírtartalmuk. Természetesen nem tartalmaznak koleszterint sem. A tápértékük az alapanyaguktól függően eltérő. Egyes gyártók néha finomított cukrot, növényi olajat adnak hozzá a sűrítés miatt, vagy kalciummal, vitaminokkal gazdagítják őket.

Melyiket válasszuk?

Szójaital

Ez a legrégebbi ital, amely több mint húsz éve jelen van a polcokon. Táplálkozási szempontból a tehéntejhez van legközelebb. A szójaital minden fehérjében gazdag, sok esszenciális aminosavat és zsírsavakat tartalmaz, ami más növényi italok esetében nem így van. Válassza a kalciummal dúsítottat, mert ez természetesen nincs benne, vagy csak nagyon kevés. Ellenőrizze, hogy nincs az italban hozzáadott cukor. Figyelem, az ízesített változatok nagyon édesek lehetnek! Némelyik fajta12 g/250 ml cukrot tartalmaz. Az összetétel megismeréséhez elengedhetetlen a címkék elolvasása. Válasszon GMO-mentes terméket!

Mandulaital

Kis mennyiségű fehérjét tartalmaz 1-2 g-ot csészénként (250 ml). Lehetőleg olyat vásároljon, amely kalciumban gazdag, mert önmagában nem tartalmaz olyan mennyiségű kalciumot, mint a tej. A legtöbb mandulaital hozzáadott cukrot tartalmaz (agavé szirup, cukor, szőlőlé), ezért nézze meg a címkét, hogy kiválassza azt, amelyben nincs cukor.

Figyelem: a mandulaital nem alkalmas azoknak, akik allergiások a dióra, mogyoróra. Alacsony fehérjetartalma és szinte nulla kalcium tartalma miatt nem helyettesíti a tehéntejet. Ettől még azonban része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Zabital

Egy kicsit több fehérjét tartalmaz, mint a mandula- vagy a mogyoróital (4 g/250 ml). A zsírtartalma közel fele a sovány tejnek. Válassza a kalciummal dúsított italt, mert természetesen az nincs benne. Glutént is tartalmaz. Kevésbé gazdag fehérjében, mint a tehéntej, kissé több benne a szénhidrát. Ha kalciummal gazdagítják, értékes tehéntej helyettesítő lehet. Az íze édes, de magas szénhidrát tartalma miatt csak mérsékelten szabad fogyasztani.

Mogyoróital

Ez nagyjából megegyezik a zabitallal, de kevésbé gazdag szénhidrátokban. A mogyoróital gazdag vasban, magnéziumban és telítetlen zsírsavakban, omega-3-ban és omega-6-ban amelyek védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Tartalmaz A- és B-vitamint is. A mandulaital, a fehérjetartalma alacsony, körülbelül 1 g/250 ml. Válassza a kalciummal dúsított terméket. Figyelem, ez az ital nem alkalmas a diófélékre allergiásoknak!

Rizsital

Alacsony fehérjetartalmú, 1 g/250 ml, és kétszer olyan gazdag szénhidrátokban, mint a tej. Mivel gyakorlatilag nem tartalmaz kalciumot, válassza a dúsított termékeket. A benne lévő szilícium a csontok és a porcok lényeges összetevője. A rizsital nem igazán helyettesítheti a tehéntejet. Hátránya, hogy mivel szénhidrátokban gazdag, energiát ad, amivel számolni kell. Ezenkívül nagyon jól emészthető, ami előnyt jelent a hosszú távú fizikai erőfeszítések során. Gluténmentes.

Tönkölyital

A tönköly ősi gabona, amely glutént tartalmaz. Kis mennyiségű fehérjét 1-1,5 g/250 ml mennyiségben biztosít. Hátránya, hogy több benne a szénhidrát, mint a tehéntejben, 20 g/250 ml. Kalciumtartalma megegyezik a tehéntejével. Ezért különösen ajánlott a csontritkulásban szenvedőknek vagy a növekedésben lévő gyermekek számára.

Gesztenyeital

A gesztenyeital karamellszínű, gesztenyeízű, gazdag szénhidrátokban és nagyon jól emészthető. Jó termék azoknak, akik sok gyomorsavtól szenvednek. Gluténmentes.

Kókuszital – ami inkább tej

Reszelt kókuszpépből készül. Nem szabad összekeverni a kókuszdióban lévő kókuszvízzel. Inkább tejnek nevezhető, mert ránézésre a tehéntejhez hasonlít. Nagyon gazdag zsírokban, különösen telített zsírokban, és ezért nagyon kalóriadús, közel 4-szer inkább, mint a tehéntej. Általában a konyhában használják krémekhez vagy az ázsiai konyha részeként, nem pedig isszák. Nagyon kevés kalciumot és fehérjét tartalmaz, másrészt gazdag vasban, káliumban, foszforban, mangánban, rézben és cinkben.

Fontos tudni

Az ajánlott növényi italok közül a tehéntej legérdekesebb alternatívája a szójaital. Néhány más növényi ital is változatosságot adhat az étkezéshez.

Nem ajánlott az állati tejet ilyen típusú italokkal helyettesíteni 9 hónapos kor alatti gyermekek számára. Semmiképpen sem alkalmazhatók az anyatej és a csecsemőtápszerek helyettesítésére.

Ha alacsony fehérjetartalmú italokat fogyaszt, étkezéssel pótolja a szükséges fehérjemennyiséget.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Készítsünk házi mandulatejet!