Lisztérzékenység: nehéz felismerni, nehéz kezelni

A vékonybél sok ezer ráncból, kidudorodásból áll, ezeket milliónyi apró „szőrszál”, a bélbolyhok borítják. A vékonybél felülete, amelyen keresztül a tápanyag felszívódik, ezzel 100-200 négyzetméterre nő. Ez a rendkívül hatékony mechanizmus azonban sérülékeny, a bélbolyhok összezsugorodhatnak, ami problémákat okoz a táplálékfelvételnél és -hasznosításnál.

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus betegsége. Úgy tűnik, hogy a lisztérzékeny betegeknél az a rossz aminosav épül be a fehérjébe, amely az ellenség kimutatására alkalmas, így a gabonában lévő glutén hozzákötődik az immunsejtekhez, és beindítja a – valójában fölösleges – idegentest-reakciót.

Van, akit táplál, van, akit megbetegítA védelmi sejtek nem csak a glutén támadják meg, hanem károsítják a bél nyálkahártyáját is: a glutén intolerancia következtében összezsugorodnak a bélbolyhok, ezért a zsírok, cukrok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, sőt még a víz se szívódik fel megfelelően a szervezetbe.

Jellemző tünetek

A klasszikus tünet a hasmenés: Az emésztetlen zsír a széklettel ürül, ez emiatt terjedelmes és kellemetlen szagú. Az érintettek puffadástól szenvednek, lesoványodnak, és hajlamosak vashiányra és vérszegénységre. Felléphet izomsorvadás, víz-visszatartás, fokozott bőrpigmentáció és a hajhullás. A-vitamin- és kalciumhiány jelei mutatkoznak, ilyenek pl. a véralvadási zavar és a csontritkulás. Hosszú idő múlva álmatlanság, fáradtság vagy depresszió is jelentkezhet.

A gyermekeknél a gabonafélék adásakor, azaz többnyire 6 hónapos kortól jelentkeznek a tünetek. A babának nincs étvágya, hasi fájdalmai vannak, és gyakran ürít kellemetlen szagú székletet. Nem gyarapodik megfelelően, és kialakulhatnak a vérszegénység és a kiszáradás tünetei. Jellemző a „dohányzacskó-fenék”, mert a fenéken lebomlanak a zsírraktárak. Nem ritkán stagnál a gyermek fejlődése, sőt visszaesés is bekövetkezhet.

A nem tipikus formák

A betegek közel felének nincsenek gyomor-bélrendszeri tünetei, a betegségnek csak a következő jeleit mutatják:

  • bőrelváltozások
  • vashiány, törpenövés
  • ínyzsugorodás
  • ízületi fájdalom
  • májgyulladás
  • csontritkulás
  • depresszió, ingerlékenység, fáradtság
  • nőknél gyakori halvaszülés, vagy meddőség

Ezeket a nem tipikus folyamatokat nehéz felismerni, a betegeknél hónapok telnek el, míg a lisztérzékenységet megállapítják.

Hogyan hat a szervezetre a glutén?

A glutén sikér, amely fehérjékből, prolaminból és glutelinekből áll, főképp a gabonafélékben fordul elő. A glutén gliadint tartalmaz, amely képes előidézni az immunrendszer válaszát, aminek révén antitestek képződnek. Már nagyon kis mennyiségben is gyulladást, hosszú távon súlyos károsodást okoznak, a bélbolyhok lapossá válnak, a felület zsugorodik, nem képződik elegendő emésztőenzim. A szervezet már nem képes elég tápanyagot felvenni, hiánytünetek jelentkeznek. Hosszabb távon az állandó gyulladás a rák fokozott kockázatát jelenti.

Az eddig ismert egyetlen megoldás az élethosszig tartó lemondás a gluténtartalmú ételekről.

(Németből fordította: Koncz László)