B12-vitamin – kis adag, nagy hatás

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet maga nem tud előállítani, hanem élelmiszerekkel vesszük fel. Ez a vitamin különösen fontos az idegrendszerünk számára, védő hatása van a szívre és az érrendszerre is. B12-vitaminhiány Európában ritkán jelentkezik, inkább csak a vegánok – akik nem esznek állati eredetű élelmiszert – veszélyeztetettek.

A szervezetnek csak kevés B12-vitaminra van szüksége, ami mégis a szervezet számos fontos folyamatában vesz részt. Hatással van többek között a sejtnövekedésre és a sejtosztódásra, és szükséges a vörösvértestek képződéséhez. A B12-vitamin idegrendszerünk számára is alapvetően fontos, mivel részt vesz a mielinhüvely kialakításában, amely körülveszi az idegrostokat. A tudósok azt gyanítják, hogy a B12-vitamin hiánya jelentősen növeli a későbbi demencia kialakulásának veszélyét, illetve hogy e személyeknél nő az agytömeg leépülésének a valószínűsége.

A hering jó forrásMennyi kell naponta?

A B12-vitamin napi adagja 3 mikrogramm, ez sokkal alacsonyabb, mint más vitaminoknál. Terhes nőknél ez a dózis 4 mikrogramm. A napi igény fedezhető például az alábbi élelmiszerek fogyasztásával:

  • 5 g máj
  • 25 g hering
  • 90 g tengeri lazac
  • 100 g marhahús
  • 150 g sajt
  • 3 tojás
  • 500 ml teljes tej

Az élelmiszerek listájából látható, hogy ez a vitamin említésre méltó mennyiségben csak az állati eredetű élelmiszerekben található. Ezért kell a vegetáriánusoknak, de különösen a vegánoknak ügyelni arra, hogy ne lépjen fel náluk B12-vitaminhiány.

Az állati eredetű élelmiszerek mellett – nagyon alacsony mennyiségben – jelen van növényi élelmiszereken is, amelyeket baktériumokkal fermentáltak. Ilyen pl. a savanyú káposzta.

Hiányállapot

Mivel a B12-vitaminnak nagyon hosszú a felezési ideje, a hiánya is csak nagyon lassan alakul ki. Ha a vitaminbevitel teljesen leáll, a szervezet még 2-3 évig képes a májban lévő tartalékokból élni. A máj mellett B12-vitamin tárolódik az agyban, a szívben és a vázizomzatban.

A B12-vitaminhiány oka először is az, hogy a szervezetbe a táplálkozással túl kevés jutott be. Lényegesen gyakrabban fordul elő az, hogy a gyomor-béltraktus felvevő képességében zavar támad. A vitaminok általában közvetlenül a belekben szívódnak fel, a B12-vitamin felszívódásához azonban transzport fehérjére – az úgynevezett intrinsic faktorra – van szükség. Idős embereknél gyakran e faktor termelődésével van baj, de gátolja a felszívódást a krónikus gyomorhurut, gyógyszerek és súlyos gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség.

A B12-vitaminhiány tünetei

Ha túl kevés B12-vitamint vesz fel a szervezet, vagy nem hasznosítja jól, az vérszegénységhez vezethet. A vérszegénységhez olyan tünetek társulnak, mint a sápadtság, koncentrálási nehézségek és fáradtság. Érzékelési zavar keletkezhet a lábakban és a karokban, ami a központi idegrendszer zavaraira vezethető vissza. Ugyanez vonatkozik a fellépő emlékezetkiesésekre is, amelyek demenciává is alakulhatnak. A hiánytünetek:

  • étvágytalanság és súlyveszteség
  • gyomor-bél problémák, hasmenés vagy székrekedés
  • szédülés
  • nagyobb fertőzéshajlam
  • a gerincvelő funkciózavarai

(Németből fordította: Koncz László)