Milyen ételek csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?

Melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel megelőzhető szervezetünkben a krónikus gyulladás, ami – köztudomásúan – hozzájárul a legalattomosabb betegségek, pl. a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához? A liverpooli egyetem listáján szerepel a vörös- és a fokhagyma, a kurkuma, a piros szőlő, a zöld tea és az acai bogyó.

A gyulladás természetes módon jön létre a szervezetben, de amikor rossz irányt vesz vagy túl hosszú ideig tart, létrejön a betegség.

Válasszuk a vörös szőlőtA polifenoloknak megelőző szerepük van a krónikus betegségek elkerülésében, a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak bőségesen polifenolokat. Ezeknek a mikrotápanyagokban gazdag anyagoknak az egészségre gyakorolt hatása az elfogyasztott mennyiségtől és annak a szervezetben való felszívódásától függ.

A polifenolok részt vesznek a sejtek közötti kommunikációban. A T-limfociták (T-sejtek) a vérrel az egész testünket bejárják, sejtrendellenességeket, fertőzés nyomait keresve. Segítik a citokineket (jelzőmolekulákat) az immunválasz megadásában, felgyorsítják a fehérvérsejtek közlekedését a fertőzés vagy trauma helyére. A citokinek működését is befolyásolja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Egyelőre keveset tudunk a különféle fenolok citokinmódosító hatásáról, amit a limfociták indítanak el. Az Institute of Aging and Chronic Disease (Öregedés és Krónikus Betegségek Intézete) éppen ezeket a különféle polifenolokat és azok hatását tanulmányozta.

Kutatásunk azt mutatja, hogy a vörös- és a fokhagyma, a kurkuma, a piros szőlő, a zöld tea és az acai bogyó segít csökkenteni a gyulladásképző anyagok kibocsátását a krónikus gyulladás veszélyének kitett emberekben – mondta Sian Richardson kutató.

Az idősebb emberek inkább ki vannak téve krónikus gyulladásnak, ők hasznát látják az isorhamnetin, resveratrol, kurkumin és vanillicsav táplálékkiegészítőknek, vagy azoknak a táplálékforrásoknak, amelyek ezeket a bioaktív molekulákat tartalmazzák.

A tanulmány a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg.