Az alváshiány sokféle betegséget okozhat

A gyulladás a szervezet természetes válasza a betegségekre és sérülésekre. Amikor az ember légúti fertőzéssel küzd vagy például elvágja az ujját, az immunrendszer aktiválja a fehérvérsejteket. A neves amerikai orvosi egyetem, a Harvard Medical School szakértői rámutatnak: nem mindegy, hogy ez a folyamat átmeneti, vagy pedig krónikus gyulladás alakul ki.

Krónikus gyulladása van? Ne törődjön bele!

A gyulladás általában a szervezet ésszerű válaszaként indul – például egy veszélyes betolakodótól való megszabadulás céljából –, de ha nem szűnik meg, amikor kellene, akkor probléma lehet belőle. A szervezet immunválasza fenntarthatja a gyulladást még jóval azután is, hogy a veszély elmúlt. A heveny gyulladás idővel krónikussá változhat. Ne hagyjuk!

Kollagenózis – beteg kötőszövet a szervezetben

A kollagenózis a ritka autoimmun betegségek egy csoportja, amikor az immunrendszer idegenként érzékeli a szervezet kötőszövetének (kollagén) egyes részeit, és ezek ellen ellenanyagot képez. Mivel a kötőszövet számos szervben megtalálható, a betegség sok szervet, például a nyálkahártyát vagy a bőrt, a tüdőt, a szívet vagy az véredényeket is gyakran eléri.

Milyen ételek csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?

Melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel megelőzhető szervezetünkben a krónikus gyulladás, ami – köztudomásúan – hozzájárul a legalattomosabb betegségek, pl. a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához? A liverpooli egyetem listáján szerepel a vörös- és a fokhagyma, a kurkuma, a piros szőlő, a zöld tea és az acai bogyó.