Krónikus gyulladása van? Ne törődjön bele!

A gyulladás általában a szervezet ésszerű válaszaként indul – például egy veszélyes betolakodótól való megszabadulás céljából –, de ha nem szűnik meg, amikor kellene, akkor probléma lehet belőle. A szervezet immunválasza fenntarthatja a gyulladást még jóval azután is, hogy a veszély elmúlt. A heveny gyulladás idővel krónikussá változhat. Ne hagyjuk!

A krónikus gyulladás központi szerepet játszik korunk legnagyobb kihívást jelentő betegségeiben, beleértve a reumás ízületi gyulladást, a rákot, a szívbetegséget, a cukorbetegséget, az asztmát, sőt még az Alzheimer-kórt is. Az amerikai Harvard Orvosi Egyetem (Harvard Medical School) összefoglalója kitér arra, hogy a krónikus gyulladás milyen szerepet tölt be ezekben a betegségekben, és tájékoztatást nyújt a tünetek enyhítésére jelenleg rendelkezésre álló módszerekről és készítményekről.

Az ártalmas hatás néha kicselezi az immunrendszert

A krónikus gyulladás többféleképpen is kialakulhat. Az egyik lehetséges ok az, hogy a szervezet nem tud megszabadulni az ártalmas hatástól, legyen annak kiváltója egy fertőző mikroorganizmus, valamilyen irritáló anyag vagy kémiai méreg. Az immunrendszer elég jól képes a betolakodók kiiktatására, de a kórokozók néha még a legjobb védekezésnek is ellenállnak, és elrejtőznek a szövetekben, újra meg újra kiváltva a gyulladásos választ.

Egy másik lehetséges forgatókönyv, hogy az immunrendszer „fenyegető üzemmódba” kapcsol akkor, amikor nincs valódi fenyegetés. Autoimmun betegségben úgy tűnik, hogy az immunrendszer túlzottan érzékennyé válik a szervezet saját egészséges sejtjeivel és szöveteivel szemben. Úgy lép fel az ízületek, a belek vagy más szervek és szövetek ellen, mintha azok veszélyesek volnának. Ahogy a gyulladásos reakció folytatódik – ahelyett, hogy gyógyítaná a szervezetet –, károsítja azt.

Az egészségtelen életmód is okozhat folyamatos gyulladást. A dohányzás, a rendszeres testmozgás elmulasztása vagy a finomított szénhidrátokban gazdag étrend hozzájárulhat a krónikus gyulladáshoz. A folyamatos gyulladás viszont növeli számos betegség – köztük a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, a rák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) – kockázatát, amelyek együttesen vezető halálozási okoknak számítanak világszerte. A világon minden 5 emberből 3 olyan betegségben hal meg, amelyet gyulladással hoznak összefüggésbe.

A krónikus gyulladás jelei és tünetei

A krónikus gyulladás jelei nem olyan nyilvánvalóak, mint az akut gyulladásé. Nincs éles, csípő fájdalom, mint például amikor megvágod magad, nem látsz duzzanatot vagy bőrpírt, amely figyelmeztetne a problémára. A krónikus gyulladás lehet kiterjedt vagy inkább a test bizonyos területeire lokalizált. Ezért a tünetek jelentősen változhatnak, mint például:

  • fáradtság és energiahiány
  • depresszió, szorongás
  • izomfájdalmak és ízületi fájdalom
  • székrekedés, hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok
  • a testsúly vagy az étvágy megváltozása
  • fejfájás
  • „homályos” mentális állapot (agyi köd).

A tudomány bebizonyította, hogy az alacsony szintű, krónikus gyulladás „csendes gyilkossá” válhat, amely hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és más betegségek kialakulásához. Azt a tényt, hogy 5 emberből 3 világszerte gyulladással összefüggő betegségben hal meg, komoly vészjelzésnek kell tekintenünk.

Mi mindent tehetünk a krónikus gyulladás ellen: 7 hasznos lépés

Szerencsére mindannyian sokat tehetünk a krónikus gyulladások visszaszorításáért.

A neves amerikai egyetem, a Harvard Medical School szakértői nemrég adták ki a Fighting Inflammation – A gyulladás elleni küzdelem – Különleges egészségügyi jelentés című kiadványt, amely feltárja, hogy a krónikus gyulladás milyen veszélyt jelent az ön egészségére és jóllétére, és összefoglalja, milyen orvosi és életmódbeli lépésekre van szükség a védekezéshez. Nézzük ezeket konkrétan.

1. lépés: Étkezzen úgy, hogy legyőzze a gyulladást! A Harvard szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy sok „gyulladáscsökkentő étrendnek” nincs tudományos alapja.

2. lépés: Mozogjon! A kiadványból kiderül, hogy mennyi aerob testmozgás (meglepően kevés!) szükséges a gyulladás csökkentéséhez, és hogy a túl sok testmozgás valójában gyulladásos reakciót válthat ki.

3. lépés: Figyeljen oda a testsúlyára! Tegyen meg mindent a hasi zsírpárna mérsékléséért. Tudvalevő, hogy éppen a hasi zsír termeli és tárolja a gyulladáskeltő vegyi anyagokat.

4. lépés: Aludjon eleget. A nem megfelelő alvás nemcsak az energiaszintünket és a munkaképességünket rombolja, hanem a gyulladást is fokozza – ami különösen veszélyes a szív egészségére.

5. lépés: Ha dohányzik, hagyja abba! A leszokás a szakértők szerint néhány héten belül drámai csökkenést eredményezhet a gyulladás szintjében.

6. lépés: Korlátozza az alkoholfogyasztást. Ha gyulladásról van szó, az alkohol lehet az ön barátja vagy az ellensége is. Egy kis alkohol akár hasznos is lehet, nagyobb adag viszont fenntartja a gyulladást.

7. lépés: Győzze le a krónikus stresszt, mert az kiválthatja magát a gyulladást, és olyan bajok fellángolását okozhatja, mint a reumás ízületi gyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió és a gyulladásos bélbetegségek.

Akár a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség, a demencia vagy más, krónikus gyulladással összefüggő állapot megelőzése a cél, minél hamarabb beépíti ezt a 7 lépést az életébe, annál jobb eredményre számíthat, hangsúlyozzák a Harvard Medical School szakértői a Fighting Inflammation című kiadványban.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Milyen ételek csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?