Májusi top gyümölcsök: eper és cseresznye

A május az utolsó eprek és az első cseresznyék hónapja. Nézzük, hogyan használhatjuk ki ezeknek a piros gyümölcsöknek az előnyeit. Készítsünk akár egyszerű eperöntetet, vagy cseresznyesalátát galambbeggyel, dióval, ha csak tehetjük, válasszunk biotermesztésből származó gyümölcsöt. Mindkettő segít legyőzni a tavaszi fáradtságot, és fogyókúrához is javasolt.

Eper

Vízhajtó, frissítő, tisztító, tápanyagokban gazdag. Tartalmaz vasat, foszfort, kalciumot, A-,B- és C-vitamint, alacsony kalória- és magas rosttartalmú. Segíti a szájhigiéniát, gátolja a plakkok képződését.

Ropogós, csupa vitaminKeressük a biót

A bio zöldség, gyümölcs vásárlása mindig jó ötlet, de nagyon igaz ez az eper esetében. Az eper ugyanis az egyik olyan gyümölcs, amely leginkább tartalmazhat növényvédőszer maradékot. Mivel a talaj közelében növekszik, sokkal sebezhetőbb a kártevők és rovarok által, elsősorban ez az oka, hogy ipari termelésében növényvédő szert kell használni.
A bio tehát a legjobb, főleg a gyerekek számára.

Hogyan a legjobb?

A legjobb, ha magában esszük, sem cukor, sem semmi más nem kell rá. Így lesz a legjobb szövetségesünk, ha esetleg pár kilótól szeretnénk megszabadulni a nyári formánkhoz, ugyanis 100 g csak 30 kalóriát tartalmaz. Az eper emellett ideális turmixokhoz, gyümölcssalátához, tortához, házi fagylalt készítéséhez.

Íme egy öntet receptje, amit piskótával fogyaszthatunk:

Hozzávalók:

  • 5 eper
  • 1 citrom leve
  • 2/3 kiskanál barna cukor
  • 3 dl víz

Az epret megmossuk, feldaraboljuk. Egy kis lábasba tesszük a citromlével, a cukorral és két kanál vízzel. Addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Kihűtjük, turmixoljuk, és hozzáadjuk a maradék vizet. Végül mártogassunk bele piskótát. Ezt az öntetet remekül használhatjuk gyerekeknek szánt tortához, jól illik mellé az étcsoki, a tejszínhab és a vaníliás krém is.

Cseresznye

Van benne A-, C-vitamin, kalcium, foszfor, kálium és magnézium, jó fehérje- és szénhidrátforrás. Mint minden piros gyümölcs, ez is tartalmaz flavonoidokat, antioxidánsokat. Vízhajtó, tisztító, méregtelenítő, az almasav jelenlétének köszönhetően serkenti a máj aktivitását. Gazdag melatoninban, ami a rendszeres alvás ritmusát támogatja. Hashajtó tulajdonságú, ezért 3 év alatti gyerekeknek ennek figyelembe vételével adjuk.

Tökéletes étkezések közötti nassolásra, segít legyőzni a tavaszi fáradtságot anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk a szervezetünkbe, mert 100 g csak 38 kalóriát tartalmaz. Mint az eper, ez is javasolt fogyókúra alatt. Kiváló házi lekvárokhoz és süteményekhez.

Próbálta már salátában? Íme egy recept:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g galambbegy saláta (Valeriana locusta)
  • 200 g cseresznye
  • 50 g dió
  • extra szűz olívaolaj

Mossuk meg a cseresznyét, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. Adjuk a cseresznyéhez a galambbegyet, szórjuk rá az apróra vágott dióbelet, fejezzük be egy csipet sóval és egy evőkanál olajjal.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)