Lépünk, a vér szűrője

A középkorban azt hitték, hogy a lép a máj által termelt fekete epét bontja le – az epefelesleget tették felelőssé a lepra kitöréséért –, ma már tudjuk, hogy a lép szűri ki a vérből a kórokozókat. Kevesen tudják, hol van pontosan a lép, azt pedig még kevesebben, hogy mit „csinál”, pedig a lép vérünk szűrőrendszere és fontos része az immunrendszernek.

A lép viszonylag kis szerv, általában nem tapintható. A rekeszizom alatt, a has bal oldalának felső részén található, a gyomorral, a bal vesével és a hasnyálmiriggyel határos. Két része a vörös és a fehér pulpa, ezek különböző feladatokat látnak el. A lép különösen jól ellátott vérrel, teljes vérkészletünk naponta körülbelül 500-szor áramlik át rajta!

Szúrhat tőle az oldalunkMi a lép szerepe?

A vörös pulpa erekkel jól ellátott kötőszövetből áll, amelyben a régi vérsejtek fennakadnak, és a hálózat „elkapja” őket, ezeket azután lebontják a makrofágok. A lép „újrahasznosítja” a vasat a hemoglobinból. Még a kis vérrögöket és a „használt” trombocitákat is kiválogatja és lebontatja.

A fehér pulpa része immunrendszerünknek. Tárolja a limfocitákat, körülbelül az összes fehérvérsejt 30 százaléka tárolódik itt. A limfociták reagálnak a kórokozókra, amelyek a vérrel kerülnek a lépbe, és elhárítják a fertőzést. Szükség esetén a tárolt limfociták kiszabadulnak a vérbe.

A lép mindig tárol vért is, például ha vérzés történik a szervezetben, vagy nagy erőfeszítés esetére. Vélhetően emiatt szúr az oldalunk néha sportolás közben.

A méhen belüli magzat szervezetében a lép termeli a vörös vérsejteket. Ez a funkció szülés után leáll, a csontvelő veszi át a vérképzést. Ha a csontvelő működésében pl. betegség következtében zavar támad, a lép ismét aktívvá válhat.

Lépmegnagyobbodás

Ha a lép megduzzad, a bal bordaív alatt tapinthatóvá válik. A fájdalmas lépduzzanat fertőzésre utal, az immunrendszer megnövekedett aktivitása váltja ki a megnagyobbodást, de okozhatja leukémia is, valamint a Gaucher-kór, a zsír tárolási betegsége, amelynél enzimhiba miatt nem bomlanak le a zsírrészecskék, hanem a szervekben, például a lépben lerakódnak. A lép normál méretének akár 20-szorosára is megduzzadhat.

Léprepedés

Nagy erő hatása, például a balesetnél vagy bordatörésnél következhet be léprepedés. Mivel a lép nagyon jó vérellátású, sérülése nagy vérveszteséggel járhat. Sok esetben műtéti vérzéscsillapítás az egyetlen lehetséges megoldás, néha a lépet teljesen el kell távolítani.

Lépdugulás

Májbetegségek, vagy jobboldali szívelégtelenség megváltoztathatja a véráramlást a bél és a máj között, és ez úgynevezett portális hipertenzióhoz vezethet. A vér felhalmozódhat a lépben, a lépnagyobbodás a vörösvértestek fokozott lebomlását okozza.

Hogyan védhetem a lépemet?

Mivel a lép része az immunrendszernek, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a védekező erő fenntartása közvetve támogatja azt. A hagyományos kínai orvoslásban a lép fontos szerepet játszik jóllétünk számára, mert ez a testnedvek uralkodója. A keserűanyagok, pl. az endívia vagy a cikória erősíti a lép erejét, de ajánlják a fokhagymát, hagymát, édesköményt és a retket is.

(Németből fordította: Koncz László)