Sok rosttal az időskori egészségért

Nem csak az emésztésünkre van jó hatással a rostokban gazdag étkezés, hanem abban is segít, hogy „szépen öregedjünk”, vagyis elkerüljük az időskori megbetegedéseket. A szénhidrát-bevitelt, a glikémiás indexet, glikémiás terhelést és a cukorbevitelt is figyelembe véve a jelek szerint a rostbevitel az, ami a leginkább meghatározza későbbi egészségünket.

A Westmead Institute friss kutatása szerint érdemes időt szánni arra, hogy a megfelelő mennyiségű élelmi rostot vegyük magunkhoz a kenyérből, a gabonapehelyből és a gyümölcsökből, hiszen ez segít majd abban, hogy idős korban is egészségesek maradjunk.

Több zöldség, gyümölcs, több rostA kutatás során a szakemberek több mint 1600 felnőttet vizsgáltak, akiknek életkora 50 év vagy annál több volt. A fókuszban az állt, hogy milyen összefüggések vannak a szénhidrát alapú táplálkozás az egészséges időskor között, növekszik-e a betegségek kialakulásának esélye.

A szakemberek számos tényezőt vizsgáltak, és kiderült, hogy a szénhidrát-bevitelt, a teljesrost-bevitelt, a glikémiás indexet, glikémiás terhelést és a cukorbevitelt is figyelembe véve a jelek szerint a rostbevitel az, ami a leginkább meghatározza későbbi egészségünket.

Az egészséges öregedés annyit jelent, hogy az idős ember semmilyen fogyatékossággal nem küzd, nincsenek depresszív tünetei, szellemileg is friss marad, elkerülik a légzőszervi problémák és az olyan krónikus betegségek, mint pl. a rák, a koszorúér betegség és a sztrók.

A kutatást vezető Bamini Gopinath szerint ez az első kutatás, amely a szénhidrátbevitel és az egészséges öregedés kapcsolatát vizsgálja, de a további összefüggések felállításához szélesebb körű kutatásra van szükség.