Mangó – trópusi vitaminbomba

A mangó korábban még egzotikus ritkaság volt, ma ez az édes trópusi gyümölcs egész évben kapható. Élénk színével és a lédús húsával a mangó nemcsak a turmixokat és desszerteket gazdagítja, hanem főzéshez is használható. például fűszerként, vagy thai curry összetevőjeként. Fő származási helyén, Indiában a gyümölcsnek számos gyógyító hatást tulajdonítanak.

Az érett mangó finom édes, így nem meglepő, hogy a gyümölcshús viszonylag sok cukrot tartalmaz. A friss mangó több mint 80%-a víz, 100 grammja a következőket tartalmazza:

  • 0,4 g zsír
  • 0,6 g fehérje
  • 12,8 g szénhidrát (ebből 12,5 g cukor)
  • 1,7 g rost

Érett, lédúsMagas cukortartalma ellenére a mangó nagyon egészséges. Különösen a magas vitamintartalma miatt nagy egészségi értéke, tele van C-, E- és B-vitaminnal. Különösen gazdag béta-karotinban. Ez nemcsak a bőrsejtek megújulásában és az immunrendszer miatt fontos, hanem a látás miatt is, mert az A-vitamin hiánya farkasvaksághoz vezethet. A 100 grammonkénti 3 gramm béta-karotin a mangót a karotinban leggazdagabb gyümölcsök közé sorolja.

A mangó alacsony savtartalma miatt népszerű összetevője a bébiételeknek, nagyon könnyen emészthető, és kissé hashajtó és vizelethajtó. Serkenti továbbá az anyagcserét, növeli az étvágyat, a megfázások és fertőzések megelőzése is használható.

Indiában nemcsak a gyümölcsnek, hanem a mangófának is gyógyító hatást tulajdonítanak:

  • a virágzatot többek között a hasmenés és hólyaggyulladás ellen használják (tanninok)
  • a mangófa kérgének mangiferin hatóanyaga reuma kezelésére és diftéria ellen hatásos. Őrölt formában a gyomor erősítésére, fogfájás ellen, sőt belső vérzés megállására is használják
  • a fa leveleiből és ágaiból készült főzet ápolja a fogakat és az ínyt
  • külsőleg használva a mangófa leve a bőrgomba-betegségeket enyhíti

Legyen óvatos, ha allergiás

Kesudió- és pisztácia-allergia esetén vigyázat, mert a mangó botanikai szempontból rokon a két csonthéjassal. A mangófogyasztás keresztallergiát okozhat a nyírfa- és feketeüröm-pollennel. Itt különösen a héj játszik szerepet, amely a legtöbb allergént tartalmazza.

Tippek mangóvásárláshoz

A mangó egész évben kapható. Sok különböző fajta létezik, amelyek a forma, szín, méret és szerkezet, valamint íz szerint eltérnek. Könnyen megmondható, hogy a mangó érett-e: röviddel érés előtt a mangó tipikus édeskés illatot áraszt, és a nyomásra némileg enged. Ha a mangó teljesen érett, a héján kis fekete pontok jelennek meg.

Vásárláskor érdemes több pénzt kiadni, mert a jó minőségű mangónak megvan az ára. A gyümölcs néhány diszkontban szálkás, éretlen, a delikátesz-kereskedőknél megtalálható a prémium „repülő mangó”, amelyet repülőgéppel hoznak és ezért tovább érhet a fán.

A mangó eltarthatósága és raktározása

Az érett mangót két napon belül el kell fogyasztani, mielőtt még megpuhulna, és erjedni kezdene. Ügyelni kell arra, hogy a gyümölcs ne legyen túl kemény és éretlen. A mangó szobahőmérsékleten utóérésre képes. Ha szeretné gyorsítani az érési folyamatot, csomagolja a gyümölcsöt újságpapírba vagy helyezze alma mellé. A hűtőszekrényben tárolás nem növeli a tartósságot, hanem árt a gyümölcsnek: 8 fok alatti hőmérsékleten a gyümölcs elveszti ízét.

(Németből fordította: Koncz László)