A cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés

Senki beszél szívesen a hasmenésről, és még kevesebben vannak azok, akik szeretnék átélni. A hasmenés ugyanakkor a szervezet természetes módszere arra, hogy folyékony formában szabaduljon meg a salakanyagtól, amikor bakteriális vagy vírusos fertőzésről, esetleg parazitáról van szó. Oka lehet a hasmenésnek a cukorbetegség, illetve az erre adott gyógyszer is.

Természetesen számos egyéb oka is lehet a hasmenésnek, ami mindenkinél más és más. A cukorbetegek esetében egészen speciális oka is lehet a jelenségnek, amelyeket Jenny Fitzgerald, amerikai szakújságíró foglalt össze.

Okozhatja a Metformin is A leggyakoribb hasmenéshez vezető okok cukorbetegek körében az alábbiak:

  • ételmérgezés
  • betegség, pl. bakteriális vagy vírusos fertőzés
  • laktózérzékenység esetén a tejcukrok fogyasztása
  • bizonyos gyógyszerek, pl. a diabétesz kezelésére gyakran használt metformin
  • egyes betegségek, pl. az irritábilis bél-szindróma vagy a Crohn-betegség
  • autonóm neuropátia, a diabétesz egy gyakori komplikációja

Bizonyos esetekben a cukoralkoholok kivonása segít abban, hogy a hasmenés megszűnjön, vagy a fertőzés elmúltával a probléma magától megszűnik.

A metformin esetében előfordul, hogy egy idő után megszűnnek a hasmenéses tünetek, de van, hogy erre soha nem kerül sor, és ilyenkor a páciensnek le kell állnia a gyógyszer szedésével.

Az autonóm neuropátia a szervezetnek azokat a régióit befolyásolja, amelyek az önkéntelen testfunkciókért felelősek: egyes cukorbetegeknél a probléma hasmenéssel, másoknál szorulással jár.

A diabétesz az egész bélrendszert befolyásolja, a szájtól a végbélnyílásig. Érthető, ha a cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés. Fontos azonban, hogy a páciensek merjék szakember tanácsát kérni, hogy a tünetek mérsékelhetők, illetve megszüntethetők legyenek.