Az e-cigaretta gének százait változtatja meg a légutakban

Dohányzáskor a légutakban található hámsejtekben az immunvédelem szempontjából fontos gének közül sok megváltozik, aminek következtében gyakoribbá válnak a bakteriális fertőzések, a vírusok és a gyulladások. A helyzet sajnos az e-cigaretták esetében sem sokkal jobb, nem tudják pontosan, hogy milyen hosszútávú hatásai vannak az e-cigarettának.

Ez a felfedezés minket is alaposan megdöbbentett. Éppen ezért többször is teszteltük az eredményt, hogy biztosak lehessünk abban, nem tévedünk – mondja a kutatást vezető Ilona Jaspers, az American Journal of Physiology című szaklapban publikált anyag kapcsán.

Nem tudják, mit okozhat

A kutatás szerint az e-cigarettában található párologtatott, ízesített folyadék belélegzése egyáltalán nem jár minden következmény nélkül, már ami a hámsejtek génexpresszióját illeti.

A felfedezés aggasztó, ezzel együtt azonban még nem sorolható az e-cigarettázás hosszútávú egészségügyi hatásai közé, illetve az olyan, dohányzással összefüggésbe hozható betegséggel sem köthető össze, mint amilyen pl. a rák, az emphysema (tüdőtágulás) vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Egyelőre sajnos nem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszútávú hatásai vannak az e-cigarettának, de a legvalószínűbb, hogy némiképp különböznek a hagyományos cigaretta hatásaitól… de kicsit sem nevezhetők veszélytelennek – mondja Jaspers.

Ahhoz, hogy a jelenséget a modern tudomány átlássa, további hosszútávú kutatásokra van szükség.