Csipegesse, akár zöld, akár fekete

Az olajbogyó a mediterrán konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga. Megtalálható a pizzákban, a salátákban, de nagyszerűen illik halételekhez és húsokhoz is. Ezek a legfeljebb négy cm-es, hosszúkás vagy kerek, fekete vagy zöld bogyók a világ egyik legrégebbi élelmiszerei, eszik is őket minden földrészen. A spanyolok szerint napi hét szem kell az egészséghez.

A zöld és fekete olajbogyók nem fajtájuk szerint különböznek, hanem az érettségi fokban. A zöld betakarítása korábban történik, a feketék a teljesen érettek. A zöld gyümölcsös, savanykás-fűszeres ízű, feszesebb, mint fekete testvérei, amelyek íze erőteljesebb és kissé kesernyésebb.

Az olajbogyók igazi tápanyagbombák, sokféle vitamint, ásványi anyagot és értékes másodlagos növényi anyagokat tartalmaznak.

Így még keserűAz olajbogyó egészséges hatásai

Értékes összetevői alapján az olajbogyónak számos pozitív hatása van az egészségre. Többek között:

  • megelőző hatású az érelmeszesedésre
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • csökkenti az LDL-koleszterin értéket és növelik a HDL-értéket
  • csökkenti a szívinfarktus kockázatát
  • fokozza az anyagcserét
  • hat a székrekedés ellen
  • gyulladáscsökkentő
  • csökkenti a mellrák kockázatát
  • szabályozza az epefolyást és megakadályozza az epekő képzőződését
  • csökkenti a ráncokat
  • ellátja nedvességgel a száraz bőrt

Tippek a fogyasztáshoz

Ha profitálni szeretne a Földközi-tenger egészséges gyümölcseiből, fogyasszon átlagosan hét olajbogyót naponta – legalábbis így ajánlja Spanyolországban az Alapvető és alkalmazott élelmiszer-tudományok Társasága.

Ne forrósítsuk fel az olajbogyót, mert ha elérte a forráspontot, az antioxidánsok (E-vitamin és fenolok) elpusztulnak.

Terhesség alatt nem célszerű olajbogyót fogyasztani. Mivel a termelők higiéniai követelményei nem ellenőrizhetők, fennáll a liszteriózis veszélye. Ez különösen veszélyes a magzatra.

Minden formában élvezet

A kereskedelemben kapható olajbogyó sós lében vagy ecetben van. Így sokkal tovább eltartható, és íze nem olyan keserű, mint a frissen betakarított gyümölcsé. Az olívaolajban vagy ecetben eltett olajbogyót gyakran ízesítik csípős fűszerekkel, chilivel és fokhagymával. Spanyolországban a zöld kimagozott olajbogyót hagyományosan piros paprikával töltik meg.

Az olívapaszta is népszerű étel. A francia vidéken tapenade a neve, kimagozott fekete olajbogyóból készül. Egyéb összetevői a szardella, kapribogyó, fokhagyma, olívaolaj, bazsalikom, só és bors.

Az olívaolaj sajtolással vagy centrifugálással készül a kimagozott gyümölcsből. A legegészségesebb a hidegen sajtolt, extra szűz olívaolaj, amelyben az értékes másodlagos növényi anyagok megmaradnak. Ez is használható sütésre, mert gyulladási hőmérséklete magas (180 fok).

Kitűnő a bőrnek és a hajnak

Az olívaolaj és a só kiváló arcápoló. Az olívás krémek sok nedvesség adnak a száraz bőrnek és csökkentik a ráncosodást.

Hajápoláshoz is használható a sokoldalú olívaolaj: masszírozzon be néhány teáskanálnyit a hajra és a fejbőrbe, és hagyja rajta kb. 2 óráig. Utána mossa ki alaposan. Az olaj táplálja a töredezett hajat, és megszabadítja a fejbőrt a korpásodástól. Az olívaolaj védőfilmet képez a hajszálakon, védi a kiszáradástól.

(Németből fordította: Koncz László)