B1-vitamin: az idegrendszer jótevője

A B1-vitamin vízben oldódik, és különösen az idegrendszer működésében játszik döntő szerepet. Ha túl kevés B1-vitamin jut a szervezetbe, hiányának súlyos következményei lehetnek. Ennek megelőzése érdekében különösen ajánlott az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint például a tojás, a tejtermékek, a gabonafélék, sertéshús, bizonyos halfajták és a hüvelyesek.

A B1-vitamin hatása

A B1-vitaminnak fontos szerepe van a központi és perifériás idegrendszer működésében, az idegek és az izmok közötti ingerületátvitelben, és részt vesz az idegrendszer regenerációjában betegség vagy trauma után. Mivel a B1-vitamin koenzimként részt vesz az élelmiszerekből nyert energia termelésében, hiánya különösen a szénhidrát-anyagcserében okozhat súlyos zavarokat.

A B1- és B6-vitamint együtt használják az idegrendszeri betegségek kezelésére, mivel kombinációban sokkal hatékonyabbak, mint külön-külön.

Kitűnő forrás: hüvelyesekB1-vitamin az élelmiszerekben

A felnőtt ember napi szükséglete B1-vitaminból 1-1,3 mg. Stressz, fogamzásgátló tabletta bevétele, alkoholizmus esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt az igény magasabb lehet. A B1-vitamin napi adagja fedezhető például a következő élelmiszerek fogyasztásával:

  • 50 g napraforgómag
  • 100 g sertéshús
  • 200 g zabpehely
  • 200 g vadrizs
  • 200 g szójabab
  • 300 g lepényhal vagy tonhal

Szintén sok B1-vitamin van pl. a teljes kiőrlésű lisztben, marhahúsban és lazacban, valamint hüvelyesekben, tejtermékekben és burgonyában. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend révén a B1-vitaminhiány rendszerint könnyen elkerülhető.

Az élelmiszerek elkészítésénél gondolni kell arra, hogy a B1-vitamin vízben oldódik, így főzésnél a vitamin egy része bejut a főzővízbe. Mivel a vitamin hőre nagyon érzékeny, az élelmiszereket óvatosan kell főzni.

A hiány okai és megelőzése

Ha a szervezet két hétig nem kap B1-vitamint, a szervezetben tárolt tartalékok 50 százaléka kiürül. Legkésőbb 40 nap múlva a készletek teljesen felhasználódnak – az ember tehát rendszeres B1-vitamin ellátásra szorul.

A hiány leggyakoribb oka az alultápláltság és/vagy a túlzott alkoholfogyasztás, de a stressz, a dohányzás, versenysport, a fogamzásgátló tabletta szedése, valamint terhesség révén jelentősen nő a B1-vitaminhiány kockázata.

A hiány megelőzésére az egészséges táplálkozás mellett a következő szempontokat is figyelembe kell venni:

  • A finomított cukor felvételével nő a B1-vitamin-igény. Ezért különösen a gyermekek ne egyenek túl sok édességet.
  • Savkötő gyógyszerek, kénes tartósítószerek, fekete tea és az alkohol csökkentik a B1-vitamin felszívódását.
  • Az alkohol elősegíti a B1-vitamin lebontását a szervezetben.

A hiány tünetei

Enyhe B1-vitaminhiány gyakran előfordulhat, ami megnyilvánulhat például emésztési zavar, étvágytalanság, központi idegrendszeri zavarok (fáradtság, depresszió, memóriazavar) formájában. Hasonlóképpen felléphet nehéz légzés, szapora szívverés és ödéma.

Súlyosabb B1-vitaminhiány esetén felléphetnek súlyos központi idegrendszeri betegségek, mint a paralízis, érzékelési és agyi panaszok. Csökkenhet a vér pH-értéke (metabolikus acidózis), ami a szív leállását okozhatja.

(Németből fordította: Koncz László)