Mit igyunk nyáron?

A nyári hőségben és szárazságban még inkább oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra. Nemcsak az fontos, hogy iszunk-e eleget, hanem az is, hogy mit. A megfelelő mértékű folyadékfogyasztásról úton-útfélen hallunk, bár azt nem árt tudni, hogy ez a mennyiség a testsúlytól is függ. 10 kilogrammonként 4 dl ajánlott, ezért igen nagy különbségek lehetnek.

Vegyünk egy példát: amíg egy 60 kilós nő napi ajánlott folyadékbevitele kb. 2,5 liter, addig egy 90 kilós férfinak már legalább egy literrel többet kell innia.

Persze érthető, ha már unja a vizet, de szerencsére léteznek más egészséges alternatívák is. Ami viszont fontos, hogy ajánlott elkerülni a cukros, szénsavas üdítőket – ezek nyáron még veszélyesebbek lehetnek: az ivás illúziójával kecsegtetnek, időszakosan olthatják a szomjunkat, a szervezet azonban mégsem jut belőlük elegendő frissítőhöz. Válasszon inkább az alábbiak közül!

Natúr barackitalLimonádé okosan

A limonádé az egyik legjobb frissítő lehet, ha egészségesen készítik el. Sajnos a bolti tele van cukorral, de sok esetben nem jobbak a vendéglátóhelyeken kínáltak sem. Örülhetünk, ha valódi citrom, nem pedig mű citromlé és rengeteg cukor kerül bele. Erre érdemes rákérdezni rendelés előtt. A legjobb persze, ha házilag készítjük el: frissen facsart citrommal és lime-mal. Ízesíthetjük friss mentával, vagy lehűtött bodzateával.

Valódi gyümölcsös ital

A nyári hőség idején kevésbé ajánlott bolti gyümölcsleveket fogyasztani, vagy ha ezt iszunk, akkor legalább hígítsuk fel egy kis vízzel. Ezek a levek ugyanis eléggé rostosak (arról nem is beszélve, hogy igencsak hizlalók), és nem jól frissítenek. Miért is hagyatkoznánk nyáron ilyesmire, amikor szezonja van a jobbnál jobb gyümölcsöknek? Dinnye, sárgadinnye, barack, málna stb. Tehetünk belőlük az italunkba kockára vágva, de a megevett gyümölcs megmaradt levét is felhasználhatjuk, vagy kifacsarhatjuk üdítő készítéséhez. Új ízekkel fogunk így megismerkedni, és valószínű, hogy igencsak kedvelni fogjuk!

Ice tea házilag

A málnát, barackot például teaként is elkészíthetjük. Forrázzunk le belőlük egy keveset, majd várjuk meg, amíg kihűl, és adjunk hozzá jeget, vagy tegyük hűtőbe.

A szörpből cukormenteset

A hideg szörp igazán frissítő lehet, főleg akkor, ha cukormentest választunk. Ma már kaphatók cukormentes, egészséges édesítőszerekkel készült szörpök, amelyektől nem kell megijedni, mert az ízük isteni. Ha valódi felfrissülést szeretnénk, akkor válasszunk virágszörpöt: rózsából, levendulából, orgonából nagyon finom szörpök kaphatók.