Nem veszélyes a vajfogyasztás?

Évek óta megy a huzavona a vaj és a margarin fogyasztásáról. Az újabb vélemény: a vajfogyasztás csak kis mértékben van negatív hatással a várható élettartamra, a szív és az érrendszer egészségét sem rontja, viszont védelmet nyújthat a diabétesz ellen. A telített zsírokat sem lehet egy kalap alá venni, bizonyos tulajdonságaik kimondottan hasznosak lehetnek.

A PLOS One-ban publikált anyag szerint a vajfogyasztás az Egyesült Államokban 2014-ben rekordmértékű volt. A bostoni Tufts Egyetem kutatói emiatt érezték szükségét annak, hogy a vajfogyasztással kapcsolatos kutatási eredményeket modernizálják.

Finom házi vaj

Az általános vélekedés szerint a telített zsírok alapvetően egészségtelenek, és a szakemberek tanácsa szerint érdemes kerülni őket. Ugyanakkor létezik egy olyan szemlélet is, amely szerint érdemes újragondolni, hogyan állunk a telített zsírokhoz, mivel elképzelhető, hogy bizonyos krónikus betegségek ellen akár védelmet is jelenthet mértékletes fogyasztásuk.

A szakemberek szerint nem lehet a telített zsírokat sem egy kalap alá venni, hiszen bizonyos tulajdonságaik kimondottan hasznosak lehetnek. A tejtermékek közül több is, például a joghurt és egyes sajtok olyan hatást gyakorolnak az anyagcserére, ami segít megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A vaj ugyan nagy mértékben tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor nem tisztázott, hogyan befolyásolja fogyasztása a várható élettartamot, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulását. A kutatók 15 nagyobb átfogó tanulmány eredményeit vetették egybe, és ennek alapján jutottak arra a konklúzióra, hogy a vajfogyasztás legfeljebb csak kis mértékben gyakorol negatív hatást az egészségre.