Hogyan étkezzen, ha epeköve van?

Epekő akkor keletkezik, ha az epefolyadék besűrűsödik. A rossz táplálkozás az egyik lehetséges tényező, ami kedvez a kő kialakulásának. Az epekő önmagában ártalmatlan, de okozhat fájdalmas görcsöt vagy epehólyag-gyulladást, ha elzárja az epevezetéket. Mire kell ügyelni a napi étrendben, és hogyan lehet megelőzni a kövek kialakulását megfelelő táplálkozással?

Az epefolyadéknak döntő jelentősége van a zsírok emésztésében. Az epe a májban termelődik, majd az epehólyagban tárolódik. Ha szükséges, a folyadék az epehólyag összehúzódásával a nyombélbe ürül. Különböző tényezők, például bizonyos betegségek, vagy rossz táplálkozás miatt epekövek képződhetnek az epehólyagban.

Ebből ne egyen sokat!Mi a teendő?

Ha epeköve van, meg kell próbálni megakadályozni az epegörcs, vagy epehólyag-gyulladás kialakulását. A részleteket mindig beszélje meg az orvossal. A táplálkozási tippek ahhoz is hozzájárulhatnak, hogyan előzze meg az egészséges ember az epekő kialakulását. Az epekímélő diéta, ahogy azt korábban gyakran ajánlották, ma már nem előírás. Megjegyzendő azonban, hogy akut epegörcsnél és közvetlenül azután semmiféle ételt ne fogyasszon!

Kerülje a túl sok zsírt

Az epegörcsöt gyakran kiváltják nehéz, magas zsírtartalmú ételek. A túl sok zsírtól ugyanis az epehólyag erősen összehúzódik és sok epét ürít. E folyamat epegörcsöt idézhet elő. Különösen az állati zsírok emészthetők nehezen, a növényi zsírok fogyasztásra alkalmasabbak.

A teljesen zsírmentes étrend epekő esetén azonban nem ajánlott, mert ha nagyon kevés zsírt viszünk be, az epe az epehólyagban marad és besűrűsödik, könnyen képződik epekavics vagy epekő.

Apró étkezések

Ha epeköve van, ügyeljen arra, hogy lehetőleg ne terhelje az epehólyagot. Különösen fontos elkerülni nehéz ételeket. Minél több ételt fogyaszt, annál több epefolyadékra van szükség, az epehólyag intenzíven ürül. Tehermentesítse az epehólyagot több kis étkezéssel. Túl keveset azonban ne egyen, mert különben túl sok epe marad az epehólyagban és az besűrűsödik. Ideális az az étkezés, amely után jóllakottnak érzi magát, de még mindig mozgékony marad.

Felfúvódást okozó ételek

Ha epeköve van, kerülje a felfúvódást okozó ételeket, mert a puffadás felerősíti az epehólyagra gyakorolt nyomást. Különösen a káposzta, a hüvelyesek okoznak felfúvódást, de a hagyma és a fokhagyma is bűnös lehet.

Tanácsok epeköveseknek

  • Vegyen magához sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy édesítetlen gyógyteákat
  • Tartózkodjon a keményre főtt tojástól, mivel ez különösen nehezen emészthető. Más módon elkészített tojást néha-néha ehet.
  • Az elhízás hozzájárul epekő kialakulásához. Lassan, ne radikális diétával fogyjon, mert az éhezés is negatívan befolyásolhatja az epe egészségét
  • Kerülje a finomított cukrot, mert ez kedvezhet az epekő kialakulásának
  • Egyen rendszeresen halat, a benne található omega-3 zsírsavak gondoskodnak arról, hogy a koleszterinszint az epefolyadékban is csökkenjen
  • Részesítse előnybe azokat az élelmiszereket, amelyek segítik az emésztést, pl. a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek.

(Németből fordította: Koncz László)