Kókuszolaj, kókuszzsír – csak a jó minőségűt vegyük!

A kókuszolaj különösen jól hevíthető növényi olaj, a kókuszdió húsából nyerik. Szobahőmérsékleten ez a kókuszolaj szilárd halmazállapotúvá és fehéres színűvé válik – ebben a formában kókuszzsírnak nevezzük. Az olajat főleg sütésre használják a konyhában, de nem ismeretlen a kozmetikai iparban sem, és különösen népszerű a hajápolásban.

Mivel a kókuszolaj és kókuszzsír különösen magas arányban tartalmaz telített zsírsavakat, évekig egészségtelennek tekintették, mert állítólag a sok telített zsírsav növeli a koleszterinszintet. Ma már tudjuk, hogy a magas minőségű kókuszolaj csak a HDL-koleszterin szintjét emeli – ez a „jó” koleszterin, amely például megvéd bennünket a szív-és érrendszeri betegségektől.

Jó minőségűt keressünkDöntő a minőség

A kókuszolajnál és kókuszzsírnál különösen fontos ügyelni a termék minőségére, mert sok, kereskedelemben kapható kókuszolaj iparilag edzett. Ennél a folyamatnál a természetes zsírsavakból transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

Ha részesülni szeretnénk a kókuszzsír egészségügyi előnyeiből, keressük a jó minőségű olajat vagy zsírt. Az ilyen termékek többnyire a bioboltokban kaphatók.

Egészségjavító hatás

A kókuszolaj telített zsírsavai közé tartozik többek között a laurinsav, palmitinsav és sztearinsav. Emellett telítetlen olajsavakat is tartalmaz, és kis mennyiségben ásványi anyagokat, pl. kalciumot, vasat, rezet és káliumot.

Különösen a laurinsavnak tulajdonítanak egészségjavító hatást, mert antimikrobiális hatású, segíti a szervezet harcát a baktériumok, élesztők, gombák és egyes vírusok ellen. A vírusoknál a laurinsav különösen hatékony – egyszerűen feloldja és inaktiválja a vírust.

Antimikrobiális hatása alapján a kókuszolaj segíthet a megfázás és a torokgyulladás ellen. A tünetek enyhítésére egyszerűen adjon kevés kókuszolajat meleg teához. A kókuszolajat tartalmazó krémek támogatják a sebgyógyulási folyamatot, és védik a bőrt a fertőzésektől.

A kókuszolaj használata

Mivel a kókuszolaj jól hevíthető, ideális a főzéshez és sütéshez. Általában szilárd formában vásárolható, mert szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, 22-25 fok között azonban olvadni kezd és olajjá válik. Olvadáskor nagyon sok hőt vesz fel és így hűtő hatású. Ez a hatás a kókuszzsírt hasznossá teszi a cukrászati iparban, például a fagyasztott édességek gyártásánál, de használják fagylaltkészítéshez is. Központi szerepet játszik a margaringyártásban.

Jó a bőrnek és a hajnak

A kozmetikai iparban többek között samponok, fényvédő krémek, masszázsolajak, krémek és szappanok gyártására használják.

A kókuszolaj különösen pozitív hatással van a hajra, mert a száraz és sérült hajat nedvességgel látja el. Csak egy kis kókuszolajat masszírozzuk be a nedves hajba, és hagyjuk rajta legalább egy órán át. Ezután a kókuszolajat alaposan ki kell mosni a hajból.

Hidratáló hatása alapján a kókuszolajat nem csak haj-, hanem bőrápolásra is használják, különösen jó a száraz bőrre. Ezen kívül egy csepp olaj, amelyet este a szem alá masszírozunk, másnap reggelre eltünteti a sötét karikákat.

(Németből fordította: Koncz László)