Elég egyetlen pohár víz a cukros üdítő helyett

Nem érdemes csupán egyetlen pohár üdítőről lemondani, attól még nem leszünk karcsúbbak? Óriási tévedés. A Virginia Tech kutatása szerint már az is sokat számít, ha néha-néha vizet iszunk a kalóriadús italok helyett. Ha egyetlen pohár üdítőről is lemondunk, az akár 17 százalékról 11 százalékra is csökkentheti a folyadékkal bevitt kalóriamennyiség arányát.

Függetlenül attól, hogy mennyi cukros üdítőt fogyaszt az ember, már akár egyetlen pohár vízre váltása is pozitív hatással van az egészségünkre – állítja a kutatást vezető Kiyah J. Duffey, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember.

Cseréljük vízre!Az üdítők, energiaitalok, édesített kávé formájában magunkhoz vett extra cukor nagy mértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához, emellett pedig a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulásában is fontos szerepet játszhat.

A Nutrients című szaklapban publikált anyag egy olyan kísérletről számol be, amelynek keretében egy egyszerű, néhány grammos, cukorral ízesített ital helyett vizet fogyasztanak a résztvevők. A szakemberek megállapították, hogy már ez az apró, jelentéktelennek tűnő étrendbeli változás is eredménnyel jár.

Jelentősen csökken a kalóriabevitel, ha egyetlen pohár üdítőről is lemondunk. Ez akár 17 százalékról 11 százalékra is csökkentheti a folyadékkal bevitt kalóriamennyiség arányát – fogalmaz Duffy, aki szerint érdemes apró lépésekkel elkezdeni a cukor üdítők bevitelének csökkentését egészségünk érdekében.